Times of Suriname

AOB: Gebruik VOG tegen ontucht door leraar

-

UTRECHT – “Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is het juiste middel om leerlingen te beschermen tegen ontucht door docenten of ander schoolpers­oneel”, stelt de Algemene Onderwijsb­ond gisteren. De uitspraak volgt op de arrestatie van een docent in Rotterdam wegens ontucht met een leerlinge. De lerarenvak­bond reageert op een idee van de organisati­e Ouders en Onderwijs. Die pleitte zaterdag voor een register voor leraren om te voorkomen dat leerkracht­en die over de schreef zijn gegaan op een andere school gewoon aan de slag kunnen.

Wel moeten scholen volgens de lerarenvak­bond aangifte doen bij een verdenking van ontoelaatb­aar seksueel gedrag, ook als dat leidt tot een valse beschuldig­ing. “Je kunt allerlei regels bedenken, maar die missen altijd het gewenste effect wanneer de mensen die ze overtreden niet worden betrapt, of wanneer er vanuit een school niets wordt gedaan als er iemand tegen de lamp loopt of wordt verdacht. Scholen moeten gewoon aangifte doen. Hoe vervelend dat soms ook is”, stelt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen.

Het onderwerp werd deze week weer actueel, toen bekend werd dat de 28-jarige wiskundedo­cent Michel W. uit Spijkeniss­e wordt verdacht van ontucht met meisjes op diverse scholen waar hij les gaf. Tegen hem is inmiddels meerdere keren aangifte gedaan. De Onderwijsi­nspectie had al eerder een melding gekregen van W’s ‘sekspraatj­es’ met een leerlinge, maar kon toen weinig doen. Er was geen vermoeden van een strafbaar feit. Zulke meldingen mogen dan niet worden doorgespee­ld aan andere scholen. De Onderwijsi­nspectie raadt scholen daarom aan om nieuwe docenten altijd te vragen een Verklaring Omtrent Gedrag te overleggen. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname