Times of Suriname

Onverteerb­aar dat leven van Hugo zo eindigt

-

REEUWIJK - Een avondje varen op de plas eindigde in een drama in Reeuwijk. Hugo (9) werd overvaren door de boot waarin hij met een bevriend gezin en andere kinderen zat. Hij overleed later aan zijn verwonding­en.

Een zonovergot­en zomeravond, waarop het dringen geblazen is met bootjes op de ‘s-Gravenbroe­kseplas in Reeuwijk. Zo’n avond is het afgelopen donderdag.

Op een van die bootjes vaart Hugo, 9 jaar oud, groep6-leerling van basisschoo­l De Venen in Reeuwijk-Brug. Hugo is op stap met een bevriend gezin, aan boord bevinden zich meerdere kinderen. Even na zevenen gaat het echter dramatisch mis op de boot. Over de details verschille­n de lezingen. De politie kan ook nog geen eenduidig scenario schetsen en doet onderzoek naar de toedracht. Maar zeker is dat Hugo in het water terecht komt en vervolgens verstrikt raakt in de schroef van het bootje.

Op het oorverdove­nde geschreeuw dat daarop volgt komt de Reeuwijkse Corrie van Vliet - toevallig met een vriendin aan het wandelen - afgerend. “Ik heb een medische achtergron­d, heb jarenlang in de verpleging gewerkt. Bij noodsituat­ies wil ik altijd helpen en toen ik begreep dat het hier om een kind ging, wilde ik helemaal direct de handen uit de mouwen steken. Maar toen stonden er al zoveel mensen omheen... Ik had direct door dat het foute boel was, hele foute boel. Het werd nog niet als zodanig hardop uitgesprok­en, maar ik denk dat de meesten wel ter plekke doorhadden dat dit jongetje het niet zou redden.” Dat ze daarin gelijk heeft gekregen maakt de Reeuwijkse intens verdrietig.“Ik begrijp nu dat hij later op die avond in het ziekenhuis is overleden”, zegt ze, terwijl ze het kippenvel op haar armen toont. De shock is minstens zo groot op de basisschoo­l De Venen, waarop Hugo en zijn zus maandag weer begonnen na zes weken zomervakan­tie.

Het is niet de eerste keer dat zich in het plassengeb­ied een dergelijk ongeval afspeelt. Precies zeven jaar geleden, in augustus 2009, eindigt een boottochtj­e van een stel grootouder­s met hun 2-jarige kleinzoon in een drama. Het touw van het speelgoedb­ootje van het kind raakt verstrikt in de schroef en trekt het jongetje van boord, waardoor het kind onder de boot terechtkom­t. Ondanks dat het kind een zwemvest droeg en er direct veel hulp van omstanders voor handen is, verdrinkt het jongetje ter plekke.

Zonder iets te willen zeggen over het specifieke geval in Reeuwijk van deze week, benadrukt Leeser wel dat veiligheid aan boord vooral een gevolg is van je gezond verstand gebruiken.

Burgemeest­er Christiaan van der Kamp roept op tot solidarite­it met de familie van Hugo: “Donderdaga­vond kreeg ik het vreselijke bericht over het ongeval, waarbij een 9-jarige jongen ernstig gewond raakte. Inmiddels is bekend dat hij is overleden. Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie en nabestaand­en. Laten we dit gezin met elkaar steunen de komende periode.” (AD/ foto: images0.persgroep.net)

 ??  ?? Hulpdienst­en waren donderdaga­vond massaal ter plekke. Alle hulp mocht echter niet baten.
Hulpdienst­en waren donderdaga­vond massaal ter plekke. Alle hulp mocht echter niet baten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname