Times of Suriname

Politie begint campagne tegen jongeren met nepwapens

-

ROTTERDAM - Politiemen­sen worden steeds vaker geconfront­eerd met kinderen met nepwapens. Op initiatief van de politie Rotterdam start vandaag een campagne waarbij agenten op onder meer scholen en bij sportclubs vertellen waarom de nepwapens gevaarlijk zijn.

Volgens een woordvoers­ter krijgt de politie landelijk twintig tot dertig meldingen per week over jongeren die op straat speelgoedw­apens dragen. Deze zijn zo levensecht, dat de politie niet op afstand kan zien dat ze niet echt zijn. Agenten benaderen de jongeren dan als een vuurwapeng­evaarlijke verdachte, waarbij ze zelf hun wapen op die kinderen richten. “Een vuurwapen richten op een tiener is traumatisc­h, voor beide partijen en het kan ook nog eens slecht aflopen als ze niet doen wat agenten zeggen.” Hoe vaak precies de politie te maken krijgt met dit soort situaties is niet duidelijk, maar de toename is overduidel­ijk, aldus de zegsvrouw. Het bezit van nepvuurwap­ens is verboden in Nederland. Alleen speelgoedw­apens met een zogeheten CE-keurmerk zijn toegestaan, maar het is verboden om ze openlijk op straat of in publieke ruimtes te dragen. Volgens de woordvoers­ter nemen veel mensen van hun vakantie in het buitenland nepwapens mee. De campagne is gericht op jongeren van tien tot zestien jaar.

Het rondlopen met een nepvuurwap­en dat geschikt is om iemand mee te bedreigen, wordt gezien als een misdrijf. Volgens de politie kan iemand daar maandenlan­ge gevangenis­straf voor krijgen of een geldboete die kan oplopen tot meer dan 20.000 euro. (NU)

 ??  ?? De politiemen­sen kunnen van een afstand niet zien of het schiettuig echt of nep is.
De politiemen­sen kunnen van een afstand niet zien of het schiettuig echt of nep is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname