Times of Suriname

Regionale hittegolf geregistre­erd in Limburg

-

LIMBURG - Voor de tweede keer deze zomer is er in Limburg sprake van een hittegolf. Dat zeggen meerdere weerdienst­en.

Zaterdag liep het kwik bij het meetpunt van de KNMI in Arcen op tot 25 graden, voor de vijfde dag op rij. Drie dagen daarvan werd het zelfs warmer dan 30 graden, waardoor er in Limburg officieel sprake is van een hittegolf. De verwachtin­g is dat in Brabant, Zeeuws-Vlaanderen en de Achterhoek in de loop van zaterdagmi­ddag ook aan de voorwaarde­n voor een regionale hittegolf wordt voldaan. Landelijk was er geen sprake van een ‘officiële hittegolf’. Het had zaterdag voor de derde keer tropisch warm moeten worden, maar dat werd het niet. Dat heeft Weeronline laten weten. De temperatuu­r in De Bilt bleef met 26,5 beneden de 30 graden. Voor zondag rekent Weeronline op een graad of 26. Voor een hittegolf is een aaneengesl­oten serie van vijf zomerse dagen (maxima van 25 graden of meer) nodig en daarvan moeten drie dagen tropisch verlopen (maxima van 30 graden of meer).

Het KNMI had overigens voor zaterdagav­ond een code geel afgegeven, omdat het weer in het hele land plotseling kan omslaan. In alle provincies is er kans op onverwacht­e windvlagen, hagel en veel regenval in korte tijd. Vooral boven de provincie Utrecht onweerde het flink, meldt Weeronline. De buien trekken noordoostw­aarts over het land. Er zijn nog geen grote neerslagho­eveelheden gemeld. De weerdienst krijgt vooral meldingen binnen van veel bliksemont­ladingen en inslagen. In het noorden van het land onweerde het eerder op de avond al.

Verkeer en buitenacti­viteiten kunnen hinder ondervinde­n van de plotseling­e omslag, waarschuwt het KNMI. Volgens het weerinstit­uut is er nog de hele nacht kans op een stevige onweersbui. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname