Times of Suriname

Ajax wint ruim

-

VOETBAL - Ajax overleefde zondagmidd­ag een strafschop van Go Ahead Eagles en sloeg vervolgens via Davy Klaassen zelf twee keer toe. Het werd uiteindeli­jk 0-3 in Deventer. Ajax staat nu met zeven punten op de vierde plaats in de Eredivisie. Klaassen maakte zijn zevende en achtste doelpunt van het seizoen en daar had hij acht wedstrijde­n voor nodig. De aanvoerder hamerde vanaf zo’n twintig meter binnen, nadat Nemanja Gudelj de bal had ontfutseld bij Lars Lambooij. Ruim tien minuten later, in minuut 35, werd het 0-2: Klaassen mocht na een overtredin­g van Kenny Teijsse op Bertrand Traoré aanleggen vanaf elf meter en maakte geen fout. Ajax zat op rozen en besefte tegelijker­tijd dat het heel anders had kunnen lopen. Go Ahead stond in het eerste kwart van de wedstrijd namelijk de Amsterdamm­ers nauwelijks kansen toe. Alleen Nick Viergever was met een kopbal tegen de paal dicht bij een treffer. Na 21 minuten had Kowetzelf op voorsprong moeten komen, ware het niet dat André Onana een penalty van Leon de Kogel uit de hoek dook. Ajax ontsnapte op die manier aan een achterstan­d en sloeg later in het eerste bedrijf via Klaassen dus tweemaal toe. Trainer Bosz zag zich echter wel genoodzaak­t om in de rust in te grijpen.

Davinson Sánchez flirtte met een tweede gele kaart en werd vervangen door Heiko Westermann. Met de Duitser binnen de lijnen kon Go Ahead in ieder geval in het eerste kwartier in aanvallend opzicht geen potten breken en de beste mogelijkhe­id was nog voor Ajax. Traoré ontving de bal van Amin Younes en schoot vervolgens rakelings naast. Na 62 minuten viel de 0-3 alsnog: Gudelj, die voor het eerst in tijden een uitstekend­e wedstrijd speelde, scoorde op fraaie wijze uit een vrije trap.

Het was het eerste doelpunt dat Ajax uit een directe vrije trap maakte sinds oktober 2015, toen de naar Napoli vertrokken Arek Milik trefzeker was tegen Roda JC Kerkrade. Ajax kon de wedstrijd door de comfortabe­le voorsprong rustig uitspelen in De Adelaarsho­rst en het had ook nog 0-4 kunnen worden als Gudelj de bal na 77 minuten niet tegen de lat, maar tegen de touwen had gejaagd. Ajax moet zich nu richten op de duels met Vitesse en Panathinai­kos. (VZ)