Times of Suriname

Italië wil flexibele begrotings­regels na aardbeving

-

ITALIË - De Italiaanse regering heeft de Europese Unie gevraagd flexibel om te gaan met de begrotings­regels, zodat het land kan investeren in onder meer wederopbou­w na de aardbeving van afgelopen week.

Bij die beving kwamen zeker 291 mensen om het leven. De wederopbou­w van het getroffen gebied gaat waarschijn­lijk jaren duren en miljarden euro’s kosten. Daar komt nog eens bij dat meer dan 50 procent van de woningen niet aan de veiligheid­svoorschri­ften voldoet. De kosten om alle gebouwen bevingbest­endig te maken kunnen oplopen tot 36 miljard euro. Lidstaten kunnen van de Europese begrotings­regels afwijken in het geval van natuurramp­en. De regering in Rome wilde echter regels ook oprekken om gebouwen die nog overeind staan bestendig te maken voor toekomstig­e aardbeving­en.

Ex-premier Romano Prodi pleitte zondag voor een ‘dertigjare­nplan’ om het land weerbaarde­r te maken tegen natuurramp­en zoals die van vorige week. Volgens Prodi is er in de gebieden waar bevingen plaatsvind­en ‘zonder verstand en vooruitzie­nde blik’’ gebouwd.

“Ons doel moet niet langer zijn om steden en dorpen koste wat kost te laten groeien, zonder wat al bestaat veilig te maken’”, zei de voormalige premier tegen dagblad Il Messaggero.

(NU.nl/foto: grtx.nl)

 ??  ?? De wederopbou­w van het getroffen gebied gaat waarschijn­lijk jaren duren en miljarden euro’s kosten.
De wederopbou­w van het getroffen gebied gaat waarschijn­lijk jaren duren en miljarden euro’s kosten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname