Times of Suriname

Politie Bangladesh doodt vier militanten, onder wie brein aanslag Dhaka

-

BANGLADESH - Een antiterror­isme-eenheid van de Bengalese politie heeft vier islamistis­che extremiste­n gedood die zich schuilhiel­den in een buitenwijk van de hoofdstad Dhaka. Onder de gedode terroriste­n was volgens de politie het brein achter de terroristi­sche aanslag vorige maand op een café in Dhaka waarbij 22 mensen werden gedood.

De politie deed na een tip een inval in de wijk Naraynganj, waar de drie een huis hadden gehuurd. Ze werden gedood in een vuurgevech­t dat uitbrak toen ze zich verzetten. De gedode militanten hoorden volgens de politie bij de verboden groep Jamaat-ul-Mujahideen Bangladesh (JMB).

Onder hen bevond zich volgens het hoofd van de antiterror­isme-eenheid de genaturali­seerde Canadees Tamir Ahmad Chowdhury, een van de twee kopmannen achter de aanslag in Dhaka.

Bij de aanval op het café selecteerd­en de daders nietmoslim­s en buitenland­ers en brachten hen om het leven. Onder de doden waren negen Italianen, zeven Japanners, een Amerikaans­e en een Indiase.

Islamitisc­he Staat eiste de verantwoor­delijkheid voor de aanval op. Tijdens de gijzeling deelde de terreurgro­ep via het aan de organisati­e gelieerde persagents­chap Amaq bloedige foto’s, waarop volgens IS buitenland­se slachtoffe­rs te zien waren. Volgens analisten werd Chowdhury in april door IS als commandant in Bangladesh aangesteld. De regering van Bangladesh ontkent echter de aanwezighe­id van IS in het overwegend islamitisc­he land en stelt dat de aanval op 1 juli, evenals een vergelijkb­are aanval die op 29 juli door de politie werd verijdeld, het werk was van de JMB.

In Bangladesh vinden meer aanslagen plaats, maar die zijn vaak gericht op individuel­e activisten, buitenland­ers of leden van minderhede­n. Een dergelijke grote actie in combinatie met een gijzeling was nieuw voor het land. In reactie op de aanslag in Dhaka verbood de regering de islamitisc­he tv-zender Peace TV in een poging het toenemende extremisme in Bangladesh in de kiem te smoren.

(de Volkskrant/ foto: volkskrant.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname