Times of Suriname

Helft van Duitsers wil geen vierde ambtstermi­jn Merkel

-

DUITSLAND - De popularite­it van Angela Merkel neemt iets af. De helft van de Duitsers wil niet dat ze voor een vierde keer als bondskanse­lier aantreedt, blijkt uit een peiling die gisteren werd gepublicee­rd door de krant Bild am Sonntag.

Vijftig procent van de mensen die aan de peiling van de krant Bild am Sonntag deelnam, zegt tegen een nieuwe termijn voor Merkel te zijn. Dat is iets meer dan in november vorig jaar, de laatste keer dat de krant deze peiling liet uitvoeren. 42 procent is voor, acht procent weet het niet. Van de aanhangers van Merkels partij CDU wil 70 procent dat ze na de verkiezing­en van 2017 aanblijft, terwijl 22 procent dat niet wil. De grootste uitdaging voor Merkel is het vluchtelin­genbeleid. Duitsland kan volgens haar de historisch­e opgave, het opnemen van 1,3 miljoen vluchtelin­gen, nog steeds volbrengen. “Wir schaffen das”, vindt ze nog steeds.

Duitsland verwacht maximaal 300 duizend vluchtelin­gen dit jaar, zei Frank-Jürgen Weise, hoofd van de migratieen vluchtelin­gendienst in Duitsland, in een interview met Bild am Sonntag.

Weise schat dat de eindstand in 2016 zal uitkomen tussen 250 duizend en 300 duizend migranten. Vorig jaar bleken er uiteindeli­jk minder mensen naar Duitsland te zijn gereisd dan aanvankeli­jk werd gedacht, aldus Weise. Nadat dubbele registrati­es en mensen die waren doorgereis­d naar andere landen van de lijsten waren geschrapt, kwam de eindstand uit op minder dan een miljoen.

Angela Merkel maakt pas in het voorjaar van 2017 bekend of zij zich opnieuw kandidaat stelt voor de post van bondskanse­lier, meldde Der Spiegel eerder. De reden daarvoor is dat voorzitter Horst Seehofer van de Beierse zusterpart­ij CSU dan pas wil beslissen of hij opnieuw achter Merkel wil staan, vernam het blad in CDU-kringen. Het probleem voor Merkel is dat zij op het CDU-congres in december voor twee jaar herkozen wil worden als partijvoor­zitter, maar dat tegenover haar partij alleen kan verantwoor­den bij een nieuwe kanseliers­kandidatuu­r.

De omgeving van Merkel vreest volgens Der Spiegel dat Merkel politieke averij kan oplopen als zij zich kandideert zonder de steun van Seehofer te hebben. Haar oorspronke­lijke plan om zich al in het voorjaar van 2016 opnieuw kandidaat te stellen moest zij al naar de herfst verschuive­n in verband met de vluchtelin­gencrisis, nu wordt dat nog later.

De volgende verkiezing­en voor de Bondsdag staan gepland in september 2017. Merkel (62) is sinds 2005 bondskanse­lier. Zij regeert nu voor de tweede keer in een grote coalitie met de SPD. Mocht zij opnieuw aantreden, dan kan zij het record van Helmut Kohl, die zestien jaar lang bondskanse­lier was, evenaren.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname