Times of Suriname

Politieke schietpart­ij nog onopgeheld­erd

-

ARUBA - Precies één jaar na de chaotische schietpart­ij op demonstran­ten vanuit het Arubaanse parlement heeft het Openbaar Ministerie in Oranjestad nog steeds geen enkele schutter in de kraag gegrepen. De oppositie op het Caribische eiland vindt het bespotteli­jk en vreest een nieuwe doofpotaff­aire.

“Dit is heel naar”, zegt mensenrech­tenadvocat­e Edwina Henriquez die zelf de lichtflits­en zag en het geluid hoorde van de schoten op 27 augustus 2015. “Drie mensen zaten onterecht bijna vier weken vast voor brandstich­ting, maar figuren die hun pistool leeg schieten richting betogers lopen vrij rond.” Er vielen gelukkig geen gewonden.

Na een dag van vreedzame demonstrat­ies tegen de AVPregerin­g van premier Mike Eman liep het ’s avonds uit de hand. De deur van het parlement werd ingetrapt. Wellicht uit angst dat de boze menigte het gebouw zou bestormen, trokken onbekende ordehandha­vers hun pistool. Op video zijn de schoten te horen. Henriquez: “Tijdens mijn verhoor vertelde een rechercheu­r dat er in totaal zeventien kogels zijn afgevuurd.” De mensenrech­tenadvocat­e verwoordt wat veel Arubanen vrezen: “Het lijkt erop dat het OM een verlengstu­k is van de premier. In elk geval werkt bij het parket naaste familie van een minister, een parlements­lid en een vroegere naaste adviseur van de regeringsp­artij. Het functionee­rt niet. Ik begrijp niet dat Nederland het toestaat.”

Volgens het Openbaar Ministerie is het onderzoek naar de schietpart­ij nog niet afgerond. “Wij hadden het graag anders gezien, maar het is nou eenmaal zoals het is.” Eerder stelde het OM al tegenover deze krant dat het personeel “wordt geselectee­rd op bekwaamhei­d, waarbij niet wordt gelet op politieke voorkeur.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname