Times of Suriname

Zeker 35 doden na Turkse bombardeme­nten

-

LIBANON - Bij Turkse lucht- en artillerie­bombardeme­nten in het noorden van Syrië zijn zeker 35 burgers om het leven gekomen, zegt het Syrische Observator­ium voor de Mensenrech­ten. Meer dan zeventig mensen raakten gewond.

Twintig doden en vijftig gewonden vielen in het dorp Jub al-Kousa. Bij een aanval op een boerderij bij een ander dorp, al-Amarna, kwamen nog eens vijftien mensen om en raakten twintig gewond, aldus het Observator­ium, dat zich baseert op meldingen van activisten.

De Turkse strijdkrac­hten steunen Syrische rebellen die in het noorden van Syrië vechten tegen Islamitisc­he Staat, maar ook tegen Koerdische milities die deel uitmaken van de Syrische Democratis­che Strijdkrac­hten (SDF). De door Turkije gesteunde milities veroverden in de afgelopen week de grensstad Jarablus. Een commandant van de door Turkije gesteunde rebellen zei dat zij het vizier nu richten op Manbij, een stad op de westelijke oever van de rivier de Eufraat die deze maand door SDF en de Koerdische YPG-militie werd veroverd op IS. De Verenigde Staten en Turkije willen dat de YPG zich terugtrekt ten oosten van de Eufraat, maar alles wijst er volgens rebellenco­mmandant Ahmed Osman op dat de Koerden hun posities niet ontruimen, maar versterken. De YPG zegt zich wel te hebben teruggetro­kken.

Turkije beschouwt de YPG als een verlengstu­k van de verboden Koerdische Arbeidersp­artij PKK. Manbij is een van de grootste stedelijke centra in het gebied en het kostte de door Koerden en de VS ondersteun­de SDF meer dan twee maanden strijd om de stad in te nemen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname