Times of Suriname

Zuid-Afrikaanse minister van Financiën aangeklaag­d wegens corruptie

-

ZUID- AFRIKA - De ZuidAfrika­anse minister van Financiën Pravin Gordhan wordt naar verluidt deze week aangeklaag­d wegens corruptie. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping. Dat meldt persbureau Reuters gisteren op basis van berichtgev­ing in de Zuid-Afrikaanse krant City Press.

De krant citeert bronnen binnen de politie, het Openbaar Ministerie en de belastingd­ienst in het land. In totaal zouden er meer dan dertig getuigen zijn.

Gordhan moest zich eerder deze week melden bij de politie. Hij en drie anderen worden ervan beschuldig­d een speciale eenheid binnen de belastingd­ienst te hebben opgericht om president Jacob Zuma en andere leden van de regeringsp­artij te bespionere­n. Ook zou Gordhan geld hebben gekregen om ervoor te zorgen dat een topman met vervroegd pensioen kon. Ambtenaren van het OM willen geen commentaar geven op de zaak.

Dat Gorhan onder vuur ligt, veroorzaak­t nog meer economisch­e onrust in Zuid-Afrika. Het land verkeert al enige tijd op de rand van een financiële afgrond. Een vorige minister van Financien werd na een week alweer weggestuur­d. President Zuma had Gordhan, die ook van 2009 tot 2014 al minister van Financiën was, in december juist opnieuw aangesteld om orde op zaken te brengen. Op dat moment stond de Zuid-Afrikaanse rand nog op het laagste punt ooit.

Beleggers verkopen nu massaal hun randen, wat een nieuwe val kan veroorzake­n van de nationale munt. Die klom de afgelopen weken juist een beetje op, nadat de munt maandenlan­g steeds verder wegzakte.

(NU.nl/foto: nu.nl)

 ??  ?? Pravin Gordhan zou zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping.
Pravin Gordhan zou zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname