Times of Suriname

Waarom broccoli zo goed voor je is

-

Groene groenten zijn gezond! Ze zitten boordevol antioxidan­ten, vitaminen, mineralen en vezels. Eén van de gezondste groene groenten is broccoli.

Broccoli eten is om verschille­nde redenen gezond. Allereerst omdat er weinig calorieën in zitten, slechts 29 kilocalori­eën per 100 gram. En daarnaast bevat broccoli veel vezels, 4,1 gram per 100 gram. Ook is broccoli rijk aan vitamines en mineralen. Zo zit er vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium in. Er zijn verschille­nde onderzoeke­n gedaan waaruit blijkt dat bepaalde voedingsst­offen uit broccoli een positief effect hebben op bijvoorbee­ld het voorkomen van kanker. Toch is er nog te weinig bekend om effect te kunnen claimen. Het is voor wetenschap­pers lastig om echt te kunnen bewijzen wat de invloed van een enkel voedingsmi­ddel is op de gezondheid.

Veel andere factoren spelen namelijk een rol: hoeveel beweegt iemand, hoe is het verdere voedingspa­troon? Tot nu toe is er onvoldoend­e bewijs dat je ziekten kunt voorkomen als je vaak broccoli op het menu zet. Maar broccoli past natuurlijk wel prima in een gevarieerd voedingspa­troon.

Broccoli is tegenwoord­ig het hele jaar verkrijgba­ar, maar uit Nederland van juni tot en met september. De groente behoort net als bloemkool, spruitjes en boerenkool tot de kruisbloem­enfamilie. Broccoli kun je enkele dagen buiten de koelkast bewaren, maar beter is in de koelkast. Heb je te veel gekocht en wil je de broccoli langer bewaren? Je kunt broccoli prima invriezen. Blancheer het eventueel van tevoren een minuut in kokend water.

Net als alle groenten moet je ook broccoli goed wassen voor gebruik. Snij de roosjes van de broccoli, maar niet te veel van de stronk. Ook de stronk kun je namelijk prima eten. Je kunt broccoli gestoomd, gekookt of geroerbakt eten. Zorg ervoor dat de broccoli wel knapperig blijft. Dan is deze groente op zijn lekkerst. Je kunt broccoli ook prima rauw eten, maar niet iedereen houdt daarvan. (MSN.COM/foto: relishme.

fiLES.WORDPRESS.COM)

Lichaamsco­ntact werkt kalmerend voor een huilende baby. Het zorgt ervoor dat je baby hormonen aanmaakt waar hij zich ontspannen en veilig door voelt. Als je vermoedt dat je baby last heeft van buikkrampe­n of obstipatie, wrijf dan zachtjes in cirkeltjes met de klok mee over je baby’s buikje.

Warm water werkt ook kalmerend voor je huilende baby, omdat dit een van de zeldzame momenten is waarop je Als je baby niet van een bad houdt, kun je eventueel een warme handdoek om je baby’s buikje heen wikkelen. Dat kan bij een huilende baby kalmerend werken en het bevordert een gevoel van veiligheid. Als je vermoedt dat het huilen komt door opgekropte gassen of buikpijn dan kan deze simpele

Eindeloos zachte woordjes fluisteren en sussen, lijkt niet te helpen. Probeer eens heel luid te sussen. Huilende baby’s worden vaak stil om te luisteren naar het geluid. Sommige ouders zijn geneigd om baby’s te warm in te stoppen en de ramen van de kamer gesloten te houden. Ook baby’s kunnen echter niet slapen als ze het te warm hebben,

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname