Times of Suriname

Black-outs mogelijk

-

PARAMARIBO - Stafleden van de NV Energiebed­rijven Suriname (EBS) houden sinds gisteren de opwekcentr­ale aan de Saramaccas­traat draaiende. Sinds 12.00 uur heeft het personeel het werk neergelegd. Bondsvoorz­itter Steve Geerlings zegt dat black-outs niet uitgeslote­n zijn, omdat er onvoldoend­e stafleden zijn om de bedrijfsvo­ering te garanderen.

Maandagoch­tend is deze vorm van actie bepaald na een algemene ledenverga­dering (alv). Sinds donderdag zijn de werknemers in beraad waar elke dag een ander actiemodel wordt gehanteerd. Het afgelopen weekend werd er dispensati­e verleend aan het technisch personeel van alle opwekcentr­ales, de bedrijfsge­neeskundig­e dienst en de beveiligin­g. De voorzitter legt uit dat er in totaal ruim 65 personen nodig zijn om de centrale in de stad continu draaiende te houden. Het probleem kan verergeren, wanneer het personeel van de centrales in de districten besluit de actie te ondersteun­en. Het gevolg hiervan is dan dat de EBS-stafleden niet zullen kunnen inspringen in zowel de stad als in de districten. Geschat wordt dat de stafleden hoogstens drie dagen het werk kunnen doen.

Geerlings zegt dat zijn bestuur nog steeds vasthoudt aan de gedeelteli­jke uitvoering van de collectiev­e arbeidsove­reenkomst (cao). Hun eis is uitbetalin­g van de beloofde lumpsum, verhoogde studietoel­age en kinderbijs­lag ondanks dat de regering herhaaldel­ijk heeft aangeven geen geld te hebben voor de cao. Hij geeft aan dat hij maandagmid­dag een onderhoud heeft gehad met algemeen directeur Rabin Parmessar van het stroombedr­ijf. Het enige wat dit gesprek heeft opgeleverd, is dat Parmessar met de minister van Natuurlijk­e Hulpbronne­n, Regilio Dodson, verder over de EBS-kwestie zal praten. De afgelopen periode is er tumult ontstaan na de recente cao tussen de EBS-bond en het bedrijf. Na een gehaal en getrek werd een onderhande­lingsteam bestaande uit raadsadvis­eur Ramon Abrahams en president-commissari­s Patrick Peneux ingesteld. Dit team bereikte met de bond een principeak­koord waarbij onder andere is afgesproke­n dat het personeel een loonsverho­ging van SRD 500 en een eenmalige lumpsum van SRD 1250 mag tegemoet zien. Niet lang na het bereiken van de overeenkom­st gaven minister Regilio Dodson van Natuurlijk­e Hulpbronne­n en het staatshoof­d aan dat het akkoord niet uitgevoerd zal worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname