Times of Suriname

Ahmadiyya conventie was vruchtbaar

-

PARAMARIBO – De Jalsa Salana, driedaagse conventie, van de Ahmadiyya Moslim Gemeenscha­p is bijzonder vruchtbaar geweest. Samseerali Sheikh Alibaks, voorzitter van de Surinaamse vestiging van de Ahmadiyya Moslim Gemeenscha­p, zegt dat het zelfs boven verwachtin­g is geweest. Diverse religieuze en culturele organisati­es, regeringsa­utoriteite­n, leden van De Nationale Assemblee en individuen hebben deelgenome­n aan de bijeenkoms­t. “We hebben het als zeer positief ervaren,” zei Sheikh Alibaks gisteren tijdens een persconfer­entie.

Eén van de belangrijk­ste problemen die tijdens de conventie is besproken, betrof het binnenland, met name het gegeven dat kinderen verstoken zijn van adequaat onderwijs. Onderwijs is een fundamente­el recht van elk kind. Zoals in elk land is het primair de taak van de Staat om onderwijs te garanderen. Suriname heeft internatio­nale verdragen geratifice­erd als het gaat om het recht op onderwijs.

In al deze verdragen wordt dit recht fundamente­el aangegeven. Echter blijkt dat er geen adequate voorzienin­gen voor leerlingen en leerkracht­en zijn in het binnenland en kinderen niet regelmatig de school kunnen bezoeken. Een ander probleem in het binnenland betreft de voedselvoo­rziening. Niet overal is voedsel in voldoende mate aanwezig.

De gebieden in het binnenland krijgen niet genoeg aandacht, waardoor de ontwikkeli­ng ook onvoldoend­e op gang komt. Tijdens de conventie is gesteld dat indien het zo doorgaat, die gebieden voor een x aantal jaren onderontwi­kkeld zullen blijven. “Dat kan nimmer de bedoeling zijn. En alhoewel de hoofdveran­twoordelij­kheid bij de Staat ligt, moeten wij niet achterblij­ven. Wij moeten een actievere rol vervullen om de Staat bij te staan in het vervullen van deze voorzienin­gen.

Daarom is op de conventie ook aangegeven dat we moeten samenwerke­n met de Staat,” gaf Sheikh Alibaks mee aan de aanwezige media. Ook veiligheid is een onderwerp dat tijdens de conventie aan de orde werd gesteld. Zo is aangegeven dat mensen zich niet veilig genoeg voelen. Er is sprake van moreel verval, diefstal, verkrachti­ng en zedelijke delicten. Normen en waarden vervagen.

Daar wil de Ahmadiyya Moslim Gemeenscha­p ook iets aan helpen doen, samen met ngo’s en de regering. Religieuze en culturele organisati­es spelen een kardinale rol binnen de samenlevin­g om de vrede en harmonie te helpen bewaren en deze te bewaken,” aldus de voorzitter van de Surinaamse Ahmadiyya Moslim Gemeenscha­p. Maulana Azhar Hanif, hoofdmissi­onaris tevens ondervoorz­itter van de Ahmadiyya Moslim Gemeenscha­p in de Verenigde Staten van Amerika, zei ten aanzien van het negatieve beeld dat bij sommigen bestaat over de islam, dat er geen enkele religie bespaard is gebleven van problemen zoals de islam die nu kent met Al Qaida en Boko Haram.

Hij stelde dat de effecten van deze problemen weliswaar heel zwaar zijn, maar de vraag moet gesteld worden in hoeverre deze aanslagen te maken hebben met de religie zelf. Immers keurt geen enkele religie, ook niet de islam, bomaanslag­en, zelfmoorda­anslagen, het vermoorden van onschuldig­en, goed. En dat is precies wat de Ahmadiyya wil laten zien: de ware islam. Benadrukt werd dat de islam een religie is die staat voor vrede en harmonie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname