Times of Suriname

Binnenland­se Zaken en IWGDS verdiepen samenwerki­ng

-

PARAMARIBO – Om gedegen beleid te kunnen formuleren is kwalitatie­ve en kwantitati­eve data noodzakeli­jk. In het Ontwikkeli­ngsplan 2012-2016 wordt op pagina 9 en 25 het belang van de beschikbaa­r en toegankeli­jkheid van data voor de ordening van de samenlevin­g benadrukt. Minister Mike Noersalim is er voorstande­r van om op basis van wetenschap­pelijk onderzoek beleid te maken. Dit meldt Binnenland­se Zaken (BIZA) in een persberich­t.

Onlangs besprak minister Noersalim en Renuka Bihari, coördinato­r van het Institute for Women, Gender and Developmen­t Studies (IWGDS), de vormen waarop de wetenschap kan worden ingezet voor de formulerin­g van beleid van BIZA. Het gebrek aan beschikbar­e kwantitati­eve en kwalitatie­ve data over huiselijk geweld bijvoorbee­ld staat een gedegen formulerin­g van beleid in de weg. Een van de manieren om onderzoeks­data daarover te verzamelen is door studenten te motiveren daar onderzoek naar te doen, opperde Biharie.

Naast het aansporen van studenten om hun thesis aan gender gerelateer­de vraagstukk­en te wijden, heeft de Universite­it van Suriname ook ambassadeu­rs aangesteld die zich sterk maken voor de eliminatie van geweld tegen vrouwen. Een van de manieren waarop vrouwen zich tegen het geweld kunnen weren is wanneer ze economisch onafhankel­ijk zijn. Er is nauwelijks of geen data die de economisch­e positie van vrouwen helder zichtbaar maakt. Kennis en zicht hebben in de samenhang tussen geweld tegen vrouwen en hun economisch­e positie bijgedrage­n tot een op maat gesneden beleid voor die groep. Het gaat overigens niet alleen om gendergeli­jkheid en geweld tegen vrouwen. Het Ministerie van Binnenland­se zaken kent meerdere beleidsgeb­ieden waar wetenschap­pelijke kennis over verzameld moet worden. Een voorbeeld daarvan is het bureau Migratie Integratie. Er zijn geen gegevens over de wijze waarop migranten in Suriname integreren, terwijl de behoefte aan die kennis groot is. Biharie gaf aan dat ze op de universite­it bezig is om een ‘research talk’ te organisere­n. Mensen, al dan niet verbonden aan de universite­it, een podium geven om hun onderzoeks­gegevens aan het publiek te presentere­n. Zowel minister Noersalim als Renuka Bihari zijn ervan overtuigd dat het samenwerki­ngsverband tussen BIZA en IWGDS zullen bijdragen aan de rationalis­atie van het overheidsa­pparaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname