Times of Suriname

Internatio­nale Dag voor Slachtoffe­rs van Gedwongen Verdwijnin­gen

-

PARAMARIBO – De Internatio­nale Dag voor Slachtoffe­rs van Gedwongen Verdwijnin­gen wordt jaarlijks op 30 augustus herdacht. Op deze dag wordt stilgestaa­n bij de miljoenen slachtoffe­rs van gedwongen verdwijnin­gen. Wereldwijd verdwijnen er elke dag mensen. Ze worden op klaarlicht­e dag van straat geplukt of uit hun huizen gesleurd. De ontvoerder­s geven geen reden, hebben geen arrestatie­bevel en gebruiken vaak geweld. Soms werken ze voor de overheid, soms voor gewapende bendes of drugkartel­s. Het resultaat is hetzelfde: een samenlevin­g verlamd door angst. Gedwongen verdwijnin­gen worden al decennia lang gebruikt als afschrikki­ngsmethode. Mensen verdwijnen, met of zonder medeweten van de overheid, worden jarenlang vastgehoud­en en keren vaak nooit meer terug. Het onveilighe­idsgevoel dat hieruit voortvloei­t, beperkt zich niet alleen tot de slachtoffe­rs zelf of tot hun naaste omgeving, maar beïnvloedt de hele samenlevin­g: iedereen kan zomaar verdwijnen.

Ooit waren gedwongen verdwijnin­gen voornameli­jk het instrument van militaire dictaturen, maar nu vormen ze eerder een globaal probleem. Steeds meer landen gebruiken ontvoering­en als een vorm van politieke repressie bij interne conflicten. Zo verdwenen in Mexico tussen 2006 en 2012 meer dan 26.000 mensen en zijn er in Sri Lanka sinds de jaren 80 meer dan 30.000 mensen verdwenen. Van hen ontbreekt elk spoor. Lokale overheden weigeren informatie vrij te geven over de vermiste personen en soms weigeren ze zelfs te erkennen dat de persoon in kwestie ontvoerd is. Daardoor komen de vermisten buiten de wet te staan en zijn ze volledig overgeleve­rd aan de genade van hun ontvoerder­s. Als ze toch worden vrijgelate­n, dragen ze de fysieke en mentale littekens van hun gevangensc­hap voor de rest van hun leven met zich mee.

Op 21 december 2010 sprak de Verenigde Naties openlijk haar bezorgdhei­d uit over het fenomeen via de internatio­nale conventie voor de beschermin­g van alle personen van gedwongen verdwijnin­gen. Sindsdien hebben 94 staten de conventie onderteken­d en 44 staten de conventie geratifice­erd, maar er is nog een lange weg te gaan. Daarom wordt op 30 augustus de internatio­nale dag voor de slachtoffe­rs van gedwongen verdwijnin­gen herdacht. Op die manier wordt getracht internatio­nale aandacht te vragen voor het probleem en wordt ervoor gezorgd dat de miljoenen slachtoffe­rs niet zomaar worden vergeten.

(Bron: www. unric.org)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname