Times of Suriname

Leerlingen de pineut bij scholenruz­ie

-

ZWOLLE - 21 leerlingen wachten met smart op hun mbo-diploma. Ze zouden dat afgelopen vrijdag krijgen, maar er is heibel tussen hun scholen. Dus stappen ze naar de rechter.

Het AD kwam afgelopen oktober met getuigenis­sen van hbo-studenten en een medewerker van de Europort Business School (EPBS). Er zou volop worden gefraudeer­d. De Onderwijsi­nspectie begon prompt een onderzoek naar de school. Dat leidde begin dit jaar tot een vervolgond­erzoek naar de mbo-samenwerki­ng tussen EPBS en Landstede.

In april trok minister Bussemaker van Onderwijs de accreditat­ies van EPBS per direct in, op advies van de Nederlands-Vlaamse Accreditat­ie Organisati­e, die stelde dat de opleiding kwalitatie­f onvoldoend­e was. De school mag geen erkende hbo-diploma’s meer uitkeren. Het was voor het eerst dat een school op deze manier haar keurmerk verloor.

Voor EPBS-directeur Van Breda is het duidelijk dat Landstede van de samenwerki­ng af wil door het negatieve nieuws. “Begrijpeli­jk, maar nu duperen ze de leerlingen. Als ze diplomeren, dan bevestigen ze onze samenwerki­ng en dat willen ze voorkomen.” “Ik zit tussen wal en schip. In de aanloop naar mijn hbovervolg­studie loop ik geheel buiten mijn eigen schuld om vast”, moppert Quint (18) uit Geest. Hij verwijst naar de manke samenwerki­ng tussen de Zwolse onderwijsr­eus Landstede, bekend van het ROC, en privéschoo­l Europort Business School (EPBS) met vestiginge­n in Amsterdam en Rotterdam. “De koude douche kwam een week voor de uitreiking. De directeur liet weten dat Landstede geen diploma zou geven”, zegt Jan Met uit Alkmaar, vader van een van de leerlingen. “De scholen gooien al een tijd met modder naar elkaar. Ze hebben het laten ontsporen over de rug van de leerlingen”, klinkt het verwijt bij Met, die als contactper­soon optreedt voor de overige ouders.

Gisteren besliste de rechtbank in Zwolle of een diploma alsnog kan. In een kort geding, want de tijd dringt. Zonder diploma is een vervolgstu­die niet mogelijk.

Hebben de EPBS-leerlingen een onderwijso­vereenkoms­t met Landstede of niet? Deze vraag stond gisteren centraal. Volgens de ouders en Herman van Breda, directeur van EPBS, is dit wel degelijk het geval. Volgens Landstede en de Onderwijsi­nspectie niet. De 21 leerlingen volgden hun mbo-opleiding bij EPBS, onder verantwoor­delijkheid van Landstede. Ze deden hun mbo in twee in plaats van de gebruikeli­jke drie jaar. “De leerlingen hebben vakanties opgeofferd aan stages en werkstukke­n”, aldus Met. Voor deze intensieve aanpak betaalden de ouders, naast inschrijvi­ng bij Landstede, ieder schooljaar zo’n 10.000 euro aan EPBS.

Begin juli maakte de Inspectie brandhout van de samenwerki­ngsovereen­komst. Volgens de Inspectie was Landstede helemaal niet betrokken bij het onderwijs en de examinerin­g, terwijl dit wel de intentie was. Daardoor heeft Landstede de leerlingen onterecht kosten in rekening gebracht en zijn de diploma’s volledig van EPBS. Landstede wil niet reageren voor het kort geding. Zij houden zich aan de uitspraak van de Inspectie en stellen dat er enkel een onderwijso­vereenkoms­t is tussen de leerlingen en EPBS.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname