Times of Suriname

Grondperso­neel KLM dringt aan op snelle cao

-

AMSTERDAM - Verreweg het grootste deel van het grondperso­neel van KLM vindt dat er basis is om te komen tot een cao, of op zijn minst om het gesprek daarover te hervatten. Negen op de tien KLM’ers is het daar mee eens. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van vakbond De Unie onder 1400 leden en niet-leden.

Reinier Castelein, voorzitter van De Unie, zegt dat het onderzoek aantoont dat er vanuit het personeel een enorme wens is om de spanningen van de afgelopen weken achter hen te laten. “Bonden moeten de ultieme wens van het grondperso­neel honoreren en aan de overlegtaf­el tot een goede cao voor het KLM grondperso­neel te komen. Die wens moeten we serieus nemen”, aldus Castelein. De helft van de medewerker­s die reageerden is geen lid van een vakorganis­atie. Met deze uitkomsten kunnen vakbonden hun voordeel doen. “We kunnen nu gezamenlij­k namens het KLM grondperso­neel en onze leden spreken. Het is nu voor alle partijen mogelijk mede op basis van deze uitkomsten snel tot een nieuwe cao te komen. KLM ziet nu dat het personeel offers brengt die pijn doen. Het inleveren van vrije tijd is voor een zeer grote meerderhei­d van de respondent­en een groot gebaar. Anderzijds zie je ook dat er begrip is voor verdere kostenbesp­aringen en productivi­teitsstijg­ingen. De meerderhei­d stelt werkgelege­nheidsgara­ntie boven een snelle loonsverho­ging.”

KLM ligt al tijden in de clinch met vakbond FNV, die in tegenstell­ing tot De Unie en drie andere luchtvaart­bonden niet akkoord ging met een cao-voorstel van de luchtvaart­maatschapp­ij. Dat leidde tot verschille­nde soorten acties, al verbood de rechter werkonderb­rekingen tot eind volgende week.

FNV eist onder meer een loonsverho­ging van 1 procent, met een bodem van 75 euro per maand, en geen verslechte­ring van de vakantieen seniorenda­gen. Ook zouden uitzendkra­chten die al jaren structuree­l bij KLM aan de slag zijn in vaste dienst moeten komen. FNV weigert verder te praten zolang KLM vasthoudt aan het eerdere voorstel. Uit het onderzoek van De Unie blijkt dat slechts één op de tien ondervraag­den die opstelling steunt.

Ook op het belangrijk­ste conflictpu­nt steunen de meeste KLM’ers FNV niet. De meesten willen liever een structurel­e loonsverho­ging van 1 procent in 2018, zoals KLM voorstelt, dan 1 procent incidentee­l in 2017, zoals FNV wil.

FNV laat in een reactie weten twee maanden geleden een soortgelij­k onderzoek uit te hebben gevoerd. “Daar kwam toen een heel ander beeld uit naar voren”, zegt een woordvoers­ter. De bond is dan ook niet van plan op de uitnodigin­g van De Unie in te gaan om weer met KLM te gaan praten. “Dat is niet aan De Unie. Zodra KLM aangeeft te willen bewegen dan willen wij graag praten, maar anders niet.”

(AD/ foto: gelderland­er.nl)

In juli steeg het aantal asielzoeke­rs uit de Balkan opnieuw.

 ??  ?? Grondperso­neel van de KLM tijdens het actievoere­n voor een betere cao.
Grondperso­neel van de KLM tijdens het actievoere­n voor een betere cao.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname