Times of Suriname

Drie jaar cel en tbs voor jihadist Mohammed G.

-

MAASTRICHT - Terreurver­dachte Mohammed G. uit Maastricht is gistermidd­ag in de rechtbank in Rotterdam veroordeel­d tot drie jaar celstraf en tbs met voorwaarde­n, omdat hij van plan was om af te reizen naar Syrië of Irak om mee te strijden met terreurorg­anisatie Islamitisc­he Staat (IS).

De straf is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM), dat twee weken geleden een celstraf van twee jaar met tbs eiste. G. werd in oktober vorig jaar opgepakt terwijl hij zich op een uitreis naar Syrië of Irak voorbereid­de en een vals paspoort probeerde te krijgen. De Irakees uit Maastricht zou een martelaars­dood hebben willen sterven in het kalifaat. Mohammed G. kwam de afgelopen jaren vaak in het nieuws. Eind 2013 werd hij veroordeel­d, omdat hij samen met Omar H. plannen had gemaakt om deel te gaan nemen aan de jihad in Syrië. Hij kreeg geen straf, omdat hij volgens het OM volledig ontoereken­ingsvatbaa­r was in de periode dat hij zijn plannen maakte. Volgens de kranten was dat vanwege paranoïde schizofren­ie. Zijn advocaat kan daar niets over zeggen. Volgens zijn raadsman werd hij vervolgens een jaar lang opgenomen in een psychiatri­sche kliniek. Daarna ging hij naar zijn familie in Irak. Na een mislukte poging Turkije in te reizen keerde hij in maart vorig jaar terug naar Maastricht. Daar vond hij een onderkomen bij het Leger des Heils.

In april 2015 werd G. nogmaals opgepakt, toen op verdenking van het voorbereid­en van of deelnemen aan terroristi­sche activiteit­en. De rechter vond het bewijs toen onvoldoend­e en G. werd na twee weken vrijgelate­n. In augustus 2015 kwam G. nogmaals in het nieuws, omdat hij propaganda van IS verspreidd­e via Twitter.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname