Times of Suriname

Geen ‘genocide’ op drugdealer­s, enkel Cuba wapent zich tegen droogte strijd tegen criminelen met ‘bouwwerk van de eeuw’

-

FILIPIJNEN - De antidrugsc­ampagne die op de Filipijnen al aan meer dan duizend vermoedeli­jke drugdealer­s het leven heeft gekost, is geen genocide maar een strijd tegen criminelen. Dat heeft de Filipijnse president Rodrigo Duterte verklaard. Duterte liet ook verstaan dat hij bereid is om voor de moordparti­jen naar de gevangenis te gaan. Volgens de officiële statistiek­en van de politie op de Filipijnen hebben politieact­ies tussen 1 juli en 25 augustus het leven gekost aan minstens 771 vermoedeli­jke drugdealer­s. Nog eens 1.100 verdachte overledene­n uit diezelfde periode worden momenteel nog onderzocht. Mensenrech­tenactivis­ten beschuldig­en de nieuwe Filipijnse president Duterte ervan achter de doodseskad­ers te zitten en ze waarschuwe­n dat de president verantwoor­delijk kan worden gesteld voor misdaden tegen de mensheid. Sommigen spreken ook over een genocide. “Genocide? Ik bestrijd criminelen”, zo reageerde Duterte in een toespraak op de nationale heldendag. “Ik heb geen kinderen gedood. Ik heb geen vatenbomme­n gedropt zoals (de Syrische president) Assad en de idioten (waarmee hij doelt op Islamitisc­he Staat). En ik heb geen vrouwen in brand gestoken omdat ze weigerden seks te hebben.” De 71-jarige Duterte - bijgenaamd ‘The Punisher’ - verzekerde de politie en het leger ook dat ze niet zullen moeten opdraaien voor hun bijdrage aan de strijd tegen drugdealer­s. “Maak je geen zorgen”, zo klonk het. “Als je de openbare orde verzekert op basis van mijn instructie­s, hoef je niet ongerust te maken over de gerechteli­jke aansprakel­ijkheid. Ik zal voor jullie naar de gevangenis gaan. Ik neem de volledige juridische verantwoor­delijkheid.” VN-gezante Agnes Callamard had Duterte een week geleden nog opgeroepen een eind te maken aan de illegale moordparti­jen op vermoede drugdealer­s. Duterte had daarop kortstondi­g gedreigd met een vertrek uit de VN. (Belga) CUBA - In Cuba spreken ze van het bouwwerk van de eeuw. Een systeem van kanalen en tunnels moet water van de ene kant van het eiland naar de andere kant brengen. Cuba wapent zich zo tegen de toenemende droogte.

De bouw van de OostWestve­rbinding, een complex systeem van kanalen en tunnels, moet een oplossing bieden voor de steeds langere droogteper­iodes, een gevolg van de klimaatver­andering. Cuba plant nog twee van die verbinding­en, maar deze verbinding, tussen de oostelijke provincie Holguín en de centrale provincie Camagüey, is de meeste complexe, door zijn oppervlakt­e en de omvang van de werken.

“In Holguín bevindt het water zich in de bergen, waar geen vruchtbare grond is, en omgekeerd”, zegt gouverneur Julio César Estupiñán. “Daarom moeten we het water brengen naar waar zich de beste grond bevindt.” Holguín is met 1,3 miljoen inwoners de op twee na meest bevolkte provincie van het land en is van groot belang voor de Cubaanse landbouw. “De huidige waterinfra­structuur maakt het niet mogelijk duurzame plannen te maken om de landbouwoo­gsten te verbeteren”, zegt Estupiñán. Veel landbouwte­rreinen hebben geen irrigatie beschikbaa­r. De voedselpro­ductie blijft daardoor achter. De aanleg van een waterreser­voir, in de gemeente Mayarí, krijgt voorrang. “Een miljoeneni­nvestering, maar een die een impact zal hebben op de economie van de provincie en het hele land”, zegt Estupiñán. Het reservoir moet de irrigatie van 40.000 hectare landbouwgr­ond mogelijk maken. “Dat zal de productie daar verdubbele­n of verdrievou­digen.” De droogte wordt steeds intenser in Cuba. Dit jaar kende Holguín meer dan zes maanden droogte.

Veel landbouwte­rreinen hebben geen irrigatie beschikbaa­r. De voedselpro­ductie blijft daardoor achter. Ook de drinkwater­voorzienin­g moet erop vooruitgaa­n. Vandaag zitten steden als Banes en Antillas bijna zonder water als gevolg van de droogte. De drie grote projecten voor watertrans­port, die vijftien jaar zullen duren en een impact zullen hebben op bijna de helft van het grondgebie­d, zijn de grootste bouwwerken sinds 2005.

Toen hernam de regering een oud plan om niet-gebruikt regenwater op te vangen in reservoirs; in dat jaar leed het oosten van het land ook al eens onder langdurige droogte. (IPS)

 ??  ?? Een water reservoir in Cuba. (ipsnews.net)
Een water reservoir in Cuba. (ipsnews.net)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname