Times of Suriname

Moeder Teresa van Calcutta wordt heilige

-

ITALIE - Moeder Teresa, de non die in de Indiase stad Calcutta met de armsten en zieken werkte, wordt zondag verheven tot heilige. Tijdens een speciale ceremonie op het Sint-Pietersple­in in Vaticaanst­ad benoemt paus Franciscus de Albanese non tot sint.

Franciscus schreef vorig jaar een tweede wonder toe aan de kleine non en maakte daarmee de weg vrij voor de heiligverk­laring. Een Indiase vrouw zou precies een jaar na de dood van Moeder Teresa zijn genezen van een enorme tumor in haar buik nadat een medaillon met een foto van de zuster op het gezwel was gelegd. Een Braziliaan­se man zou zijn genezen van een bacteriële herseninfe­ctie waaraan hij bijna was doodgegaan. Moeder Teresa werd in 1910 geboren als Anjezë Gonxhe Bojaxhiu in de toenmalige Ottomaanse stad Üsküp, het huidige Macedonisc­he Skopje. Vanaf haar achttiende werkte ze in India, waar ze ook religieuze ordes stichtte. Ze werd de engel van de sloppenwij­ken genoemd en kreeg in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede. Toch was Moeder Teresa niet geheel onomstrede­n. Ze is beschuldig­d van het misbruik van fondsen en slechte medische behandelin­gen. De omstandigh­eden in de faciliteit­en van haar orde zouden belabberd zijn geweest en ze zou vriendscha­ppelijk zijn omgegaan met discutabel­e figuren, zoals de Haïtiaanse dictator JeanClaude Duvalier. Volgens verschille­nde getuigen zou ze zieken op hun sterfbed hebben gedoopt tot katholiek.

Dat weerhoudt Franciscus er niet van haar zondag heilig te verklaren. Dat gaat in Rome gepaard met missen, gebedsbije­enkomsten, exposities en zelfs een musical. Naar verwachtin­g komen honderddui­zenden op de bijzondere plechtighe­id af, mogelijk zelfs meer dan de 300.000 die in 2003 haar zaligverkl­aring bijwoonden. Onder de aanwezigen zijn ook staatshoof­den.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname