Times of Suriname

Staan we aan de vooravond van een Grote Wereld financiële Crisis?

-

In deze editie gaan we in op het feit dat bij de recente publicatie­s voor de Amerikaans­e “SEC” bekend is geworden dat investeerd­ersgoeroes, zoals George Soros en Carl Ichan, bezig zijn zich in te dekken tegen een beurscrash in Amerika, middels het kopen van PUT OPTIES van de Amerikaans­e Beurzen of om Short te gaan in Amerikaans­e aandelen. Volgens regels van de Amerikaans­e beurstoezi­chthouder de “SEC” moeten hedge funds sinds enige tijd hun posities binnen 45 dagen na het einde van het kwartaal publiceren, zodat de buitenwere­ld op de hoogte wordt gebracht van de handelinge­n van Goeroes op de beurzen, waardoor de financiële wereld transparan­ter wordt. Het toont tezelfdert­ijd aan in welke mate sommige grote beleggers nog vertrouwen hebben in de huidige beurskoers­en.

INLEIDING:

In de eerste plaats even een uitleg van de hier bovenstaan­de begrippen:

PGM CAPITALS ANALYSE EN COMMENTAAR: Amerikaans­e Beurzen:

De Amerikaans­e S&P 500 Index vertoont op dit moment meer en meer barsten: dit ondanks de hoge koers. De rally gaat te snel om normaal te zijn en houdt geen rekening meer met de economisch­e parameters op de achtergron­d. Het optimisme staat in schril contrast met de realiteit waardoor een (grote) correctie te verwachten is.

Onder meer de Shiller koers/winstverho­uding welke een belangrijk­e graadmeter is, noteert op een niveau welke enkel vergelijkb­aar is met het moment vlak voor de financiële crisis in 2008.

De crash van 1987 gebeurde zelf met een lagere Shiller index welke aantoont aan welke risico’s het financiële systeem momenteel is bloot gesteld.

Ook het feit dat vele zaken op krediet gekocht zijn, maken de zaken des te pijnlijker bij een eventuele crash en zullen deze nog uitvergrot­en.

George Soros:

Soros verwierf zijn reputatie voornameli­jk in 1992 waarbij zijn Quantum hedge fonds, welke op Curaçao en de Cayman Island zijn gevestigd, de Bank of England deed capitulere­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname