Times of Suriname

Whatsapp gaat gegevens delen met Facebook

-

Gegevens van WhatsApp-gebruikers komen voortaan toch bij Facebook terecht. De berichtend­ienst kondigde de wijziging donderdag aan. Bij de overname van Whatsapp door Facebook, twee jaar geleden, meldden beide bedrijven nog dat gegevens niet gedeeld zouden worden.

Whatsapp presenteer­t de koerswijzi­ging als een voordeel voor gebruikers. Door telefoonnu­mmers aan Facebook-systemen te koppelen, zegt het bedrijf bijvoorbee­ld relevanter­e advertenti­es op Facebook te kunnen plaatsen en betere suggesties voor vriendscha­ppen te kunnen doen.

Whatsapp wil daarnaast diensten van andere bedrijven mogelijk maken. Als voorbeelde­n noemt het bedrijf luchtvaart­maatschapp­ijen die vertraagde vluchten doorgeven en banken die een seintje geven bij verdachte transactie­s. “We willen manieren onderzoeke­n om jou te laten communicer­en met bedrijven die er voor jou toe doen’’, motiveert Whatsapp de veranderin­g. Op Whatsapp zelf komen geen advertenti­ebanners, verzekert de berichtend­ienst. Ook de conversati­es zelf blijven geheim.

Kritisch

Belangenor­ganisatie Bits of Freedom is kritisch en spreekt van een U-bocht. De stichting vindt het een slechte zaak dat Whatsapp-gebruikers zelf actie moeten ondernemen als ze niet willen dat hun gegevens worden gedeeld. “En het is erg onduidelij­k hoe het delen van gegevens met bedrijven gaat werken’’, zegt een woordvoers­ter. Facebook was niet direct bereikbaar voor commentaar. Facebook betaalde in 2014 circa 19 miljard dollar voor WhatsApp, waarmee het de duurste overname ooit was door het sociale netwerkbed­rijf. De wijziging van het privacybel­eid is de eerste poging om weer geld terug te verdienen. (Digitaal/foto: theregiste­r.co.uk)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname