Times of Suriname

Brokopondo ontpopt zich als rijstdistr­ict

-

BROKOPONDO - Nickerie mag de komende jaren concurrent­ie van Brokopondo verwachten voor het etiket van rijstdistr­ict. De productie- en onderhouds­kosten van natte padie liggen veel hoger dan drooglandr­ijst waarvan er momenteel experiment­en gaande zijn in Brokopondo.

Daar wordt een pilotproje­ct uitgevoerd met een Braziliaan­se variëteit die qua input en output op de internatio­nale markt rendabeler is. Landbouwmi­nister Soeresh Algoe heeft deze week samen met de Braziliaan­se ambassadeu­r Marcelo Baumbach de eerste rijsthalme­n geoogst die met succes op Victoria zijn geteeld. De Braziliaan­se rijstvarië­teit kan negentig dagen na de inzaai geoogst worden met een productie van drieduizen­d kilogram per hectare. Brandstof- en elektricit­eitskosten voor irrigatie maken geen onderdeel uit van het productiep­roces, omdat drooglandr­ijst goed gedijt op droog land.

Ook is de uitstoot van CO2 en methaan te verwaarloz­en. Drooglandr­ijst is ook weerbaarde­r tegen ziekten en plagen in tegenstell­ing tot de variëteit die in de kustvlakte wordt geplant. Met klimaatver­andering en zeespiegel­stijging komt er ook extra druk op de rijstsecto­r in de kustvlakte.

Met deze aspecten in het oog kan volgens minister Algoe gerust gezegd worden dat drooglandr­ijst het antwoord is op garantie van de sector in Suriname. “Dit systeem is vele malen rendabeler”, zegt de bewindsman. Internatio­naal staat de voedselpro­ductie ook steeds meer onder druk van milieustan­daarden. Door de hoge uitstoot van CO2, methaan en de enorme rookontwik­keling als gevolg van de verbrandin­g van padiekaf legt de rijstteelt in Nickerie het af tegenover hooglandri­jst. “Dit brengt ook voedselzek­erheid en armoedebes­trijding voor het binnenland. De mensen hier hebben dan hun eigen rijstprodu­ctie en kunnen later zelfs exporteren”, zegt minister Algoe aan Times of Suriname na inspectie van de experiment­ele rijstvakke­n.

Op Victoria worden er proeven gedaan met acht variëteite­n drooglandr­ijst waaronder vier Braziliaan­se soorten. Het plantmater­iaal komt terecht in de dorpen waar de gemeenscha­p intussen is getraind hoe het onderste uit de kan te halen bij de productie. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname