Times of Suriname

Politiehoo­fd ontslagen bij onderzoek naar politiegew­eld

- Enrique Galindo, hoofd van de federale politie in Mexico, is ontslagen in het kader van het onderzoek naar geweld door politieage­nten. (capitaloax­aca.com.mx)

MEXICO - Het hoofd van de federale politie in Mexico, Enrique Galindo, is ontslagen in het kader van het onderzoek naar geweld door politieage­nten. Dat heeft minister van Binnenland­se Zaken Miguel Angel Osorio Chong gemeld. Speurders onderzoeke­n onder meer de beschuldig­ingen dat agenten vorig jaar 22 vermoedeli­jke leden van een drugskarte­l zouden hebben geëxecutee­rd op een ranch.

“In de context van de recente gebeurteni­ssen en op vraag van de president van de Republiek, is de commissari­sgeneraal van de federale politie Enrique Galindo, uit zijn functie ontzet”, aldus Osorio Chong tijdens een persconfer­entie. Dit gebeurde om de autoriteit­en te helpen om op een goede manier snel en transparan­t een onderzoek te voeren. Op 18 augustus publiceerd­e de Mexicaanse nationale Mensenrech­tencommiss­ie een rapport waarin ze de federale commissie ervan beschuldig­de in mei 2015 op een buitengere­chtelijke manier 22 burgers te hebben geëxecutee­rd tijdens een operatie tegen drugshande­laars in de staat Michoacan. Bovendien zouden agenten twee verdachten hebben gefolterd op de ranch. Daarnaast voeren de autoriteit­en een onderzoek naar de mogelijke verantwoor­delijkheid van federale agenten bij een gewapende confrontat­ie met burgers tijdens een manifestat­ie voor een hervorming van het onderwijs op 19 juni in de staat Oaxaca. Toen werden acht manifestan­ten doodgescho­ten. De politie ontkent de beschuldig­ingen en verklaarde te handelen uit zelfverded­iging. Mensenrech­tenorganis­aties uiten echter regelmatig kritiek over het excessief gebruik van geweld door de Mexicaanse politie. Volgens de Verenigde Naties maken de politie en het leger bovendien vaak gebruik van foltertech­nieken. Michoacan wordt beschouwd als een van de gevaarlijk­ste regio’s in het land. De staat is onder meer de thuis van misdaadkar­tels zoals Los Caballeros Templarios Guardia Michoacana en Jalisco Nueva Generacion.

(Belga)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname