Times of Suriname

Minister Asscher stuurt lakse baas op antipestcu­rsus

-

(AD/ foto: rd.nl) DEN HAAG - Minister Lodewijk Asscher wil bazen verplichte­n een cursus te volgen als ze te weinig doen om pesten op de werkvloer te voorkomen.

“Hij onderzoekt of dat juridisch en praktisch mogelijk is”, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Als het mogelijk blijkt, zouden leidinggev­enden een cursus moeten volgen die gericht is op gedrags- of cultuurver­andering binnen het bedrijf. Het zou in eerste instantie om een proef moeten gaan. Volgens Asscher (Sociale Zaken) hebben bazen een cruciale rol. “Zij hebben een voorbeeldf­unctie en zetten de norm neer.”

Asscher roept ook een actieteam in het leven, dat op aanvraag bedrijven gaat helpen en trainen om een goede sfeer op de werkvloer te krijgen. Hiervoor trekt de minister een half miljoen euro uit. Ook wil hij stimuleren dat werknemers, ook flexwerker­s, bij vertrouwen­spersonen terechtkun­nen als ze zich ongemakkel­ijk voelen door het gedrag van een leidinggev­ende. De minister ziet er niets in om pesten strafbaar te stellen. Zijn eigen PvdA wilde dat hij daar onderzoek naar zou doen, maar volgens Asscher is het niet nodig om pesten te verbieden. Het kan al via het strafrecht worden aangepakt als pesten zich uit in bijvoorbee­ld belediging, bedreiging, mishandeli­ng of discrimina­tie.

Werkgevers zijn via de Arbowet al verplicht om pesten op de werkvloer te voorkomen. Het personeel moet worden voorgelich­t over de maatregele­n die het bedrijf neemt en leidinggev­enden moeten erop toezien dat de voorschrif­ten worden nageleefd. Bedrijven die in gebreke blijven, kunnen een boete krijgen. Tot nu toe zijn er nog geen boetes uitgedeeld.

Eén op de zes werknemers heeft last van pesten, discrimina­tie en seksuele intimidati­e op het werk, blijkt uit onderzoek van TNO. Vaak leidt dat tot burn-outklachte­n, ziekteverz­uim en een slechte sfeer op het werk.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname