Times of Suriname

Valies: “Minister voert Rambo-achtig beleid”

-

PARAMARIBO - “De minister voert een Rambo-achtig beleid en als wij als bond niet ertegen protestere­n dan ben ik bang dat we als vakbond kunnen sluiten”, zei Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) gisteren op een spoedpersc­onferentie. “Wij dagen de minister uit om maatregele­n te treffen tegen één leerkracht”, zei Valies. De bond stelt dat de bewindsman op een dictatoria­le wijze leiding geeft aan het ministerie en dat zijn opstelling kan zorgen voor problemen nu er nog gesprekken gaande zijn met de regering. Volgens Valies moet de regering de minister tot orde roepen.

De persconfer­entie is gehouden naar aanleiding van de uitspraken van minister Robert Peneux dat er maatregele­n getroffen zullen worden tegen leraren en leerlingen die zich op 3 oktober niet op school aanmelden. Peneux zegt aan de krant dat hij zijn plicht als onderwijsm­inister heeft gedaan om formeel het nieuwe schooljaar aan te kondigen. “Dat het ongelukkig is overgekome­n, begrijp ik niet. Het is zaak dat ik de onderwijsg­evenden oproep”, aldus de bewindsman. Volgens Valies weet de minister heel goed dat wat hij zegt nonsens is. Hij doet bewust de intimidati­e om de leraren bang te maken om van hun grondrecht gebruik te maken. Valies zegt dat wanneer leraren opgeroepen worden door hun vakbond, ze volgens de Grondwet en de conventies van de Internatio­nale Arbeidsorg­anisatie (ILO) niet gehinderd mogen worden. De minister gaat volgens Valies met de uitspraken die hij gedaan heeft aan de grondrecht­en van leraren. “We zullen als de regering niet corrigeert, overwegen om de ILO op de hoogte te stellen. We zullen alles eraan doen om een concreet antwoord te krijgen van de regering en dat antwoord zal bepalend zijn als we strijd zullen leveren de komende periode.”

Valies zegt dat de bond van oordeel is dat leerlingen recht hebben op onderwijs, maar daarentege­n mogen leraren te allen tijde gebruikmak­en van hun grondrecht­en. Situaties waarmee leraren geconfront­eerd worden, zijn volgens de BvL-topman niet makkelijk. Volgens Valies is er iets goed mis op het ministerie. Leraren worden a la dol gemuteerd en wanneer de leraren hun omstandigh­eden aangeven waarom ze niet in staat zijn, worden ze in plaats van ondersteun­d in gebreke gesteld. Valies zegt dat er opnames zijn van de antwoorden die leraren naar het hoofd geslingerd krijgen van bepaalde functionar­issen van het ministerie.

Er moet volgens de BvLvoorzit­ter een eind komen aan het gebruik van mutatie als een middel om leraren te intimidere­n. “Leraren worden als kleine kinderen gezien, zodra je opkomt voor je belangen, wordt het wapen van mutatie, ontslag of verlenging overeenkom­st gehanteerd. Leraren zetten zich in voor belangen onderwijs en op grond daarvan zal er respect opgebracht moeten worden. We willen niet dat een minister op een blauwe maandag opstaat en allerlei issues naar hoofden van leraren slingert.”

“We hebben dit te lang geacceptee­rd en zullen deze houding van de minister als issue hanteren om voor altijd een eind te brengen aan het manipulere­n van leerkracht­en. De regering heeft ons steeds een worst voorgehoud­en. We zijn al vijf jaren op hetzelfde niveau en worden met de dag armer. We moeten dit moment aangrijpen om de regering te zeggen a sari.” MP

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname