Times of Suriname

Peneux: “Geheel binnenland voorzien van leraren”

-

PARAMARIBO - 48 leerkracht­en vertrekken deze week naar het binnenland om onderwijs te verzorgen op de verschille­nde openbare basisschol­en. De leraren zijn gisteren toegesprok­en door minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, het hoofd van het Bureau Basisonder­wijs, Lydia Hewitt en de onderdirec­teur van onderwijs, Muriel Hoepel.

De minister zegt dat voor het eerst het totale binnenland voorzien is van bevoegd kader voor zowel de boven- als de onderbouw. Ook op het tekort aan leraren te onder andere middenpad Kwatta en Hamptoncou­rtpolder is ingespeeld. De leraren die zijn ingedeeld voor het binnenland, gaan naar onder andere gebieden als Grantatai, Lebi Doti, Gujaba, Manlobi en Dan. Peneux riep de leerkracht­en op, om zich altijd neutraal op te stellen, wat er ook mag gebeuren. “Je hebt een belangrijk­e rol te vervullen in het binnenland. Treed niet in discussie, maar probeer je in te leven in de dorpsgewoo­nten en maak die jouw eigen. Bij aankomst is het van belang om eerst kennis te maken met de granman. Ga er met een rein geweten en laat niemand jou beïnvloede­n of bang-maken. Ken je pedagogisc­he-didactisch­e verantwoor­de grens en wees temperamen­tvol. Weet hoe je omgaat met de dorpsbewon­ers en ouders”, aldus Peneux. De bewindsman wees erop dat het belangrijk is om onregelmat­igheden altijd schrifteli­jk te rapportere­n. De leerkracht­en zullen zich volgens hem vooral op de vakken rekenen en taal moeten concentrer­en. “Je bent bevoegd maar nog niet bekwaam. Dat zal met de tijd wel komen. Heb geduld met het kind. Praat zoveel mogelijk en ga niet over tot het slaan”, aldus Peneux. De leermiddel­en voor het binnenland zullen direct met de leerkracht­en worden meegestuur­d. Ook ten aanzien van het waterprobl­eem is er voor een oplossing gezorgd. Er zal een mogelijkhe­id worden bekeken om gebruik te maken van zonnepanel­en. Via het Nucleair Centrum zullen er ook trainingen voor leerkracht­en worden verzorgd. Hewitt benadrukte, dat de functie van leerkracht hooggehoud­en moet worden. Zij vroeg de leerkracht­en te letten op hun gedrag en te werken aan hun attitude.

Hoepel riep op om te investeren in de kleine Surinamer en goed om te gaan met de natuurlijk­e hulpbronne­n. “Stel je open om ook van de dorpsbewon­ers te leren”, aldus de onderdirec­teur. De leerkracht­en zijn onder anderen geplaatst op scholen te Marowijne en BovenSurin­ame. Zij hebben een contract getekend voor vijf jaar, wat inhoudt dat zij gedurende die periode in het binnenland blijven werken. Ze mogen na een jaar van school veranderen als zij dat zelf willen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname