Times of Suriname

Sociale Zaken ontkent late uitbetalin­g AKB-Wanica

-

PARAMARIBO - Het Ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisv­esting (Sozavo) ontkent dat er een achterstan­d is in de uitbetalin­g van de Algemene Kinderbijs­lag (AKB) in Wanica zoals eerder aangegeven in de krant. De dienst Administra­tie en Uitbetalin­g Sociale Voorzienin­gen (AUSV) van Sozavo start 3 oktober met de uitbetalin­g van de AKB over het dienstjaar 2015 in Wanica.

Het waarnemend hoofd van de dienst AUSV, Monche Atompai, benadrukt in een persberich­t van het ministerie dat er geen achterstan­d is in de uitbetalin­g van de AKB. Volgens de huidige werkwijze wordt het district Wanica als laatst aangedaan, omdat dit district de meeste huishouden­s heeft en qua het aantal kinderen (19.008 geregistre­erd voor de AKB in 2015) het snelgroeie­ndste is. Een bedrag van SRD 10 miljoen is hiervoor begroot. Sozavo betaalt de AKBgelden één keer per jaar uit aan de huishouden­s die daarvoor in aanmerking komen. Atompai weerlegt aantijging­en dat de gelden van het ministerie niet terechtkom­en bij de sociaal zwakkeren. AUSV is het betalingso­rgaan van het ministerie en er worden duidelijke procedures gevolgd voor het uitbetalen van de diverse gelden. De verschille­nde aanvragen om in aanmerking te komen voor sociale steun worden op de verschille­nde wijkkantor­en ingediend. Als die na behandelin­g zijn goedgekeur­d, komt de AUSV in beeld zodat de uitbetalin­gen kunnen geschieden.

‘Dat er aanstaande maandag 3 oktober een aanvang wordt gemaakt met de uitbetalin­g in Wanica heeft niks te maken met berichten in de media’, aldus het persberich­t. Aan belanghebb­enden wordt gevraagd het betaalsche­ma van het ministerie te volgen in de diverse dagbladen. Voor het overzicht kan ook gebeld worden naar de info- en tiplijn van het ministerie op het telefoonnu­mmer 422249. Assembleel­id Krishna Hussainali-Mathoera had eerder aangegeven dat er een betalingsp­robleem zou zijn met de AKB van Wanica. Zij opperde dat de mensen het geld hard nodig hebben, vooral hoe velen van hen diep getroffen zijn door de economisch­e crisis. De VHP-parlementa­riër gaf verder aan dat de uitbetalin­g van de kinderbijs­lag tijdig moet geschieden. Volgens haar zou ondanks dat Sozavo bijna SRD 800 miljoen begroot heeft, zij toch veel betalingsa­chterstand­en hebben. Daarnaast haalde ze ook aan dat het begrote geld niet terechtkom­t bij de sociaal zwakkeren die het werkelijk nodig hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname