Times of Suriname

Vleermuis veroorzaak­t black-out Nickerie

-

PARAMARIBO – Een vleermuis die in botsing kwam met een 12.000 volt installati­e zorgde ervoor dat heel Nickerie, op 27 september 2016 rond 20.00 uur, voor enkele uren volledig in het donker was gehuld. De vleermuis vloog in het hoofdspann­ingsonders­tation van de opwekcentr­ale te Clarapolde­r binnen en botste tegen de 12.000 volt railinstal­latie. De beveiligin­gsinstalla­ties schakelden de machines uit om schade te voorkomen. Dit meldt de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) in een persberich­t. De herstelwer­kzaamheden hebben ongeveer twee en een halfuur in beslag genomen. Daarna werden de machines in de opwekcentr­ale wederom opgestart. Tegen half twaalf waren alle afnemers weer van stroom voorzien. De EBS betreurt deze ongelukkig­e samenloop van omstandigh­eden en doet er alles aan om dit soort incidenten te voorkomen. De vleermuis kon in botsing komen met de railinstal­latie omdat een deel van de rail open is.

Het streven van de EBS is om elektrisch­e energie zo regelmatig mogelijk te leveren aan de totale gemeenscha­p. De EBS heeft daarom de bestaande voorzorgsm­aatregelen verscherpt. Het gebouw zal vaker onderzocht worden op gaten bij de ventilatie­roosters. Verder zijn er afweersyst­emen geplaatst om gedierte weg te houden.

Naast deze voorzorgsm­aatregelen heeft de EBS ook plannen om binnen twee jaar projecten uit te voeren om de elektricit­eitsvoorzi­ening in Nickerie uit te breiden. Zo zijn er plannen om een zonnepanel­enplant van 1.000 kW te bouwen te Lareco. Het hoogspanni­ngsnetwerk zal aangepast worden om een efficiënte­re transmissi­e en distributi­e te bereiken en de capaciteit van de opwekcentr­ale zal uitgebreid worden. Tijdens de uitbreidin­g van de centrale zal de verouderde open railinstal­latie vervangen worden door een geheel gesloten systeem. Om op korte termijn de elektricit­eitsvoorzi­ening veilig te stellen, zal een Caterpilla­rmachine met een vermogen van 1.000 kW de komende weken worden geïnstalle­erd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname