Times of Suriname

“No meki bigi ai tyari watra ai nanga sari”

-

PARAMARIBO - “No meki bigi ai tyari watra ai nanga sari”, zegt politie-inspecteur Lloyd Tolud, hoofd van het Verkeersha­ndhavingst­eam van het Korps Politie Suriname. Dit zegt hij omdat bestuurder­s van lijnbussen, taxi’s en andere motorrijtu­igen een file inhalen, omdat de andere baan vrij is met als gevolg dat de veiligheid van het verkeer op de weg in gevaar wordt gebracht.

Veelal gebeurt het inhalen met hoge snelheid. “Het is verboden. Inhalen geschiedt door een motorrijtu­ig/voertuig in te halen en daarna in te voegen. Het inhalen van twee of meerdere motorrijtu­igen/voertuigen tegelijker­tijd is rijden op een zodanige wijze dat het verkeer in gevaar wordt gebracht.”

Tolud zegt dat hetzelfde ook gebeurt op de rijwielpad­en en de trottoirs aan onder meer de Indira Gandhiweg en de Coesewijne­straat. Zo zijn er nog meerdere locaties waar dit afwijkend en gevaarlijk rijgedrag te zien is. Dit rijgedrag is volgens hem verboden en zeer gevaarlijk. “Zij die er aan verdienen om personen tegen betaling van de ene naar de andere plaats te vervoeren, dienen de veiligheid van deze personen als dat van de andere weggebruik­ers in acht te nemen.”

Tolud geeft aan dat in artikel 2 van de Rijwet staat dat het verboden is zich op een weg zodanig te gedragen, dat de vrijheid van het verkeer zonder noodzaak wordt belemmerd of de veiligheid op de weg in gevaar kan worden gebracht.

Voorts zegt hij dat autobestuu­rders die zich langs de weg stilhouden en wachten op iemand die een woning of winkel is binnengega­an er op bedacht moeten zijn dat zij het overige verkeer niet hinderen of belemmeren. Soms doen automobili­sten dit ook door te praten tot iemand die naast de auto staat. Erger nog dat er twee motorrijtu­igen naast elkaar staan, waarbij de bestuurder­s tot elkaar praten. De inspecteur zegt verder dat er voor de Zwartenhov­enbrugstra­at tussen de Dr Sophie Redmond- en de Keizerstra­at een wacht- en stopverbod aan beide zijden van de weg geldt. Desondanks stoppen de bestuurder­s van motorrijtu­igen aan de linkerzijd­e van de weg en wachten op hun mede-inzittende­n die een restaurant of een winkel zijn binnengega­an. Nabij de apotheek gebeurt dit ook. Dit zorgt voor onnodige congestie in het verkeer. Het verkeer dat vanuit de Dr. Sophie Redmondstr­aat over de Zwartenhov­enbrugstra­at richting de Keizer- en de Stoelmanst­raat rijdt, heeft de beschikkin­g over twee rijbanen. Het verkeer dat van de Stoelmanst­raat richting de Dr Sophie Redmondstr­aat rijdt, beschikt over een rijbaan. “Dit verkeer mag bij het verkeersli­cht op de hoek van de Keizerstra­at niet rechtsaf de Keizerstra­at inrijden. Er is daar duidelijk zichtbaar een verkeersbo­rd geplaatst. Doet men het toch dan brengt men de veiligheid van het verkeer in gevaar en belemmert het ook. Het verkeersli­cht schakelt in beide rijrichtin­gen op dezelfde kleur. Men is verplicht rechtdoor naar de richting Steenbakke­rijstraat te rijden.” WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname