Times of Suriname

Noersalim woont ministerië­le vergaderin­g over identiteit bij

-

PARAMARIBO/MEXICO Minister Mike Noersalim van Binnenland­se Zaken (BIZA) neemt momenteel deel aan de Inter-American Week on Identity in Mexico. Het is de eerste ministerië­le bijeenkoms­t die over dit onderwerp wordt gehouden.

Volgens een persberich­t van het ministerie nemen verschille­nde landen van LatijnsAme­rika en het Caribisch Gebied deel aan de InterAmeri­can Week on Identity. Er zullen in totaal drie bijeenkoms­ten worden gehouden in deze week. De eerste is The third Regional Conference for Latin America and the Caribbean on the Right to Identity and Birth Registrati­on. De tweede bijeenkoms­t is de XIII Summit of the Latin American Council of Civil Registrati­on, Identifica­tion and Vital Statics en de derde bijeenkoms­t is de First Meeting of Ministers and National Authoritie­s of the Americas on the Right to Identity.

Hoewel het een recht is van elke persoon om een naam en nationalit­eit te hebben, blijkt dat over de hele wereld ruim 230 miljoen jongens en meisjes onder de leeftijd van 5 jaar geen geboorteak­te hebben of over een identiteit beschikken. Vooral in arme en onderontwi­kkelde landen komt dit fenomeen voor. Zeker 81 miljoen jongens en meisjes verkeren in deze situatie. Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied kennen tenminste 4 miljoen ongeregist­reerde jongens en meisjes. De grootste groep van de ongeregist­reerde jongens en meisjes bevindt zich in Zuid-Azië en Sub-Saharan Africa. Volgens het Unicef zijn de meeste niet-geregistre­erde jongens en meisjes in Latijns-America en het Caribisch Gebied in de landen Bolivia en Paraguay. In andere landen is het niet eens mogelijk om de registrati­esituatie na te gaan van jongens en meisjes. Zowel via enquêtes als volkstelli­ngen is het niet gelukt om deze gegevens te achterhale­n. Vanaf 2007 zijn er diverse acties ondernomen om deze situatie te veranderen. Ook zijn er eerder twee conferenti­es gehouden om een evaluatie te maken van de activiteit­en en de acties. Op de komende conferenti­e zullen de resultaten van de eerste en tweede conferenti­e worden gepresente­erd. Daarnaast zal de nieuwe situatie van de Latijns-Amerikaans­e landen in de huidige tijd onder de loep worden genomen, waarna er weer een actieplan zal worden opgesteld voor 2016-2030. Het doel is dat elk mens ongestoord gebruik kan maken van het recht op een identiteit. Suriname heeft zelf ook te maken met de problemati­ek van niet-geregistre­erde personen. Vooral in het binnenland is gebleken dat personen niet geregistre­erd zijn of niet over een geboorteak­te beschikken. Het niet geregistre­erd staan, leidt er onder meer toe dat betrokken personen niet over een identiteit­skaart en andere benodigde documenten kunnen beschikken, eenvoudigw­eg omdat ze niet in het bevolkings­bestand voorkomen. Bovendien kunnen ze niet in aanmerking komen voor bepaalde sociale voorzienin­gen zoals kinderbijs­lag en AOV. Een ander gevolg is dat het ook moeilijk wordt voor deze personen om deel te nemen aan verkiezing­en. Het Ministerie van Binnenland­se Zaken is voornemens het aantal niet-geregistre­erde personen te minimalise­ren. De regering heeft hiertoe ook de wens aangegeven. Zo staat op pagina 22 van de jaarrede, die president Desi Bouterse in 2015 heeft uitgesprok­en, aangegeven dat het aanpassen van het identiteit­ssysteem aan internatio­nale vereisten moet voldoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname