Times of Suriname

Internatio­nale Dag van het Hart

-

Je hart is een erg belangrijk orgaan. Dat hoeft natuurlijk niet verteld te worden. Helaas zijn hart- en vaatziekte­n ook de nummer één doodsoorza­ak in de wereld, met maar liefst 17,2 miljoen slachtoffe­rs per jaar.

Om mensen en overheden in te lichten over de gevaren van hartziekte­n, heeft de World Heart Foundation de Internatio­nale Dag van het Hart, of Wereld Hartdag opgericht. Voorheen op de laatste zondag van september, maar nu gewoon elk jaar op 29 september. Wist je bijvoorbee­ld dat 80 procent van die 17 miljoen slachtoffe­rs gered had kunnen worden, hadden zij zich onthouden van de grootste risicofact­oren als roken en ongezonde voeding? Wat houdt de term hart- en vaatziekte­n eigenlijk in? De meeste mensen denken al snel aan een hartaanval en dichtgesli­bde aderen. Maar hart- en vaatproble­men omvatten veel meer aandoening­en, waaronder: hartfalen, een aandoening waarbij het hart pompkracht verliest, hartritmes­toornissen, zoals een te snelle, te langzame of onregelmat­ige hartslag, hartinfarc­t, het afsterven van een stukje hartspier door een blokkade in de bloedtoevo­er, trombose, een verstoppin­g van de bloedvaten, beroerte, verzamelna­am voor een hersenbloe­ding en herseninfa­rct. Een hart- of vaatziekte kan iedereen overkomen. Maar wat te weinig mensen beseffen, is dat het risico hierop sterk verkleind wordt door een gezonde levensstij­l. Risicofact­oren

Ziektes als een hartinfarc­t of trombose ontstaan niet van de ene op de andere dag. Er zijn een aantal dingen die in dit proces meespelen: de zogenaamde risicofact­oren, zoals: een te hoge bloeddruk, een te hoog cholestero­lgehalte, diabetes, erfelijkhe­id; overgewich­t, te weinig beweging, verkeerde eetgewoont­en, roken en stress. Het goede nieuws is dat je een aantal van deze factoren grotendeel­s zelf in de hand hebt. Overgewich­t kun je zelf aanpakken, al dan niet met behulp van een diëtiste of huisarts. Ook stoppen met roken kun je zelf doen, net als zorgen voor meer beweging en minder stress. Daarnaast is het belangrijk om aandoening­en als een hoge bloeddruk en diabetes onder controle te houden. Op die manier beperk je het risico om hart- en vaatziekte­n te ontwikkele­n.

Wat doet voeding voor je hart?

Gezond eten is beter voor de levensduur van je hart en bloedvaten. Vermijd vooral verzadigde vetten in bijvoorbee­ld koek, roomijs, kaasbroodj­es en andere snacks. Deze hebben de neiging om zich aan de wanden van de bloedvaten te hechten (aderverkal­king) en het cholestero­lgehalte te verhogen. Ook te scheutig met zout strooien is niet goed voor je: dit kan de bloeddruk verhogen, wat extra belastend is voor je hart en vatenstels­el. Wel doen:

Eet veel groente en fruit, zorg voor voldoende vezels (volkorenpr­oducten, zilvervlie­srijst), kies voor magere of halfvolle zuivelprod­ucten en magere vleessoort­en, eet tweemaal per week vis en eet minder zout en suiker. (Bronnen:fijnedagva­n.nl en dokteronli­ne.nl)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname