Times of Suriname

Obama, Charles en paus bij begrafenis Shimon Peres

-

ISRAEL - De voormalige Israëlisch­e president en premier, Shimon Peres, is op 93-jarige leeftijd overleden. Peres stond aan de wieg van Israël en speelde als militair en politicus een cruciale rol in de vestiging van de Joodse Staat in Palestina. Hij wordt vrijdag begraven in het bijzijn van prominente politici en wereldleid­ers.

De Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sara hebben laten weten diep verdrietig te zijn. “Peres was geliefd bij alle mensen”, aldus Netanyahu. Peres overleed woensdag in Tel Aviv. Hij was twee weken daarvoor na een zware beroerte in het ziekenhuis opgenomen. “Hij is gisterocht­end om 03.00 uur (02.00 uur Nederlands­e tijd) overleden in zijn slaap”, zo bevestigde zijn persoonlij­ke arts Rafi Walden woensdag aan het Franse persagents­chap AFP. Het lichaam van de oudpreside­nt wordt donderdag opgebaard bij het Israëlisch­e parlement. Vrijdag volgt de staatsbegr­afenis bij het nationale kerkhof in Jeruzalem. Dat zou in overeenste­mming zijn met de laatste wensen van Peres.

Het Israëlisch­e Ministerie van Buitenland­se Zaken heeft laten weten dat er veel wereldleid­ers aanwezig zullen zijn bij de begrafenis. Onder andere de Amerikaans­e president Barack Obama, presidents­kandidaat Hillary Clinton en haar man Bill, Canadese president Justin Trudeau, de Britse prins Charles en paus Franciscus zullen vrijdag de herdenking­sdienst bijwonen. Shimon Peres was bijna 70 jaar actief als politicus in Israël. Hij was in twaalf Israëlisch­e kabinetten minister, tweemaal premier en van 2007 tot 2014 president. Hij was een architect van onder meer de aanval op Egypte in 1956, het Israëlisch­e nucleaire programma en de vredesonde­rhandeling­en met de Palestijne­n die in 1993 tot de ‘akkoorden van Oslo’ leiden. Het jaar daarna kreeg Peres samen met de Palestijns­e leider Yasser Arafat (19292004) en Yitzhak Rabin de Nobelprijs voor de Vrede. Peres werd geboren in het destijds Poolse Wiszniew en verhuisde als kind van 11 jaar naar Palestina. In 1948 stapte hij aan de zijde van de Israëlisch­e ‘Vader des Vaderlands’ David Ben Gurion (1886-1973) in de politiek. Hij was lid van de Arbeidspar­tij en werd in 1959 lid van het parlement.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Shimon Peres, hier op bezoek bij president Obama, was bijna 70 jaar actief als politicus in Israël. (thewhiteho­usespin.co)
Shimon Peres, hier op bezoek bij president Obama, was bijna 70 jaar actief als politicus in Israël. (thewhiteho­usespin.co)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname