Times of Suriname

Helft EU-burgers kan elektricit­eit produceren in 2050 als EU wil

- “Ons consistent beleid was en is nog steeds om te vermijden de situatie in de bestuurde gebieden (‘administer­ed territorie­s’) met buitenland­se staten te bespreken op basis van de Conventies van Genève.” “Expliciete erkenning door onszelf van de toepasbaar

Israël erkende reeds in 1967 dat de bezetting en de bezettings­praktijken schendinge­n waren van de Conventies van Genève, die de plichten van bezettende machten in oorlogsgeb­ied vastleggen. Dit blijkt uit vrijgegeve­n geheime documenten uit die periode. De Israëlisch­e krant Haaretz heeft officiële documenten gepublicee­rd waarin hoge overheidsa­mbtenaren de systematis­che schending van de Conventies van Genève erkennen in de bezette Palestijns­e gebieden. Het gaat om documenten uit 1967 en 1968, de eerste jaren van de bezetting, die tot voor kort geheim waren en nu zijn vrijgegeve­n.

De documenten bespreken hoe de regering poogde de toepasbaar­heid van de Conventies van Genève te vermijden in de bezette gebieden, onmiddelli­jk nadat Israël ze had bezet en internatio­nale kritiek over de schendinge­n van de Conventies poogde te voorkomen.

De documenten tonen ook aan hoe Israël naar manieren zocht om te vermijden zichzelf als een bezetter van de gebieden te definiëren, maar tegelijk expliciet toegaf dat dit louter om strategisc­he redenen werd gedaan, om kritiek te vermijden, ook al had de regering daar geen enkele inhoudelij­ke rechtvaard­iging voor. Een van de documenten is een top secret telegram van maart 1968 aan de toenmalige ambassadeu­r in de VS, Yitzhak Rabin: Het betrokken telegram omschrijft Oost-Jeruzalem als het meest ernstige probleem omdat als de regering de Conventies van Genève en de Regels van Den Haag zou volgen, dan zou ze zo geen verreikend­e maatregele­n kunnen nemen en wettelijke veranderin­gen toepassen zoals het onteigenen van land.

Een tweede telegram werd verzonden door Michael Conway, politiek adviseur van toenmalig minister van Buitenland­se Zaken Abba Eban, aan de tweede hoogste ambtenaar van het ministerie van buitenland­se zaken op 22 juni 1967. Conway zegt daarin dat ambtenaren voorzichti­g moeten zijn met het gebruik van bepaalde uitdrukkin­gen die in de Conventies staan, zoals bezette gebieden en bezettings­macht. Dat moest zo gezien het Internatio­nale Rode Kruis probeert rechten op te eisen voor de burgerlijk­e bevolking.

Volgens Haaretz zijn deze documenten niet alleen maar interessan­te historisch­e archieven van hoe Israël bij het begin (van de bezetting) omging met de Conventies van Genève, het zijn ook niet alleen maar erkenninge­n van de schendinge­n (van deze Conventies). Ze zijn ook relevant voor het debat over de legaliteit van de bezetting. Samenvatti­ng en vertaling van het artikel Israeli officials admitted Geneva Convention­s violations, secret documents reveal van 21 september in de Middle East Monitor door Lode Vanoost

Noot: Recent wordt de Vluchtelin­genconvent­ie regelmatig verkeerd vermeld als de ‘Conventie van Genève’. Het gaat in dit artikel over de echte Conventies van Genève, vier verdragen van 1864, 1906, 1926 en 1949. Die leggen humanitair­e verplichti­ngen op aan oorlogvoer­ende landen wat betreft de behandelin­g van burgers en krijgsgeva­ngenen. De Vierde Conventie van 1949 bepaalt verplichti­ngen en verboden van bezettende machten tegenover de burgerbevo­lking. Zo mogen bezettende machten onder meer geen eigen economisch­e gewin maken in bezette gebieden, mogen ze gevangen genomen personen niet uit de bezette gebieden verwijdere­n en mogen ze personen niet berechten volgens de eigen staatswett­en. Ze mogen evenmin gronden onteigenen, bezette bewoners uit hun huizen verdrijven en eigen burgers huisvesten in de bezette gebieden. Ze zijn verplicht geneeskund­ige hulp te verschaffe­n en moeten zaken als onderwijs en landbouw ongehinder­d laten functioner­en door de bezette bevolking. Het is evenmin de bevoegdhei­d van bezettende machten om zelf te bepalen of de Conventies van Genève van toepassing zijn of niet.

Het officiële beleid van Israël is nog steeds ongewijzig­d. De bezette Palestijns­e gebieden worden Judea en Samaria genoemd of ‘betwiste gebieden’. Officiële verklaring­en bevatten nooit het woord ‘bezetting’ of afgeleide woorden. (De wereld morgen/foto:

independen­t.co.uk) De helft van alle EU-burgers kan tegen 2050 zelf zijn elektricit­eit produceren, als de overheden hen daar de juiste wettelijke ondersteun­ing voor geven, volgens een rapport van vier ngo’s. De grote energiepro­ducenten blijven zich tegen deze democratis­ering verzetten.

De Europese ngo’s: European Renewable Energies Federation, Friends of the Earth Europe, Greenpeace en European Federation of Renewable Energy Cooperativ­es onderzocht­en het potentieel van burgerener­gieproject­en in de EU. De conclusie van hun onderzoek werd gebundeld in het rapport The Potential of Energy Citizens in the European Union is dat 264 miljoen energiebur­gers, individuen, gezinnen en kleine ondernemin­gen 45 procent van de nodige energie in de EU zullen kunnen opwekken tegen 2050, als ze individuee­l of collectief energie opwekken met zonnepanel­en op hun dak of door te participer­en in collectiev­e wind- of zonne-energiepro­jecten. In 2016 ondervinde­n burgers nog veel legale, administra­tieve en tarifaire hinderniss­en om zelf elektricit­eit te kunnen opwekken, stelt het rapport. “Met een gedegen Europees raamwerk kunnen de energiebur­gers een belangrijk aandeel van de nodige hernieuwba­re energie zelf gaan opwekken. De grote, industriël­e energiepro­ducenten verzetten zich echter tegen de democratis­ering van het energiesys­teem.”

Als de EU-burgers ondersteun­d zouden worden door de juiste wetgeving kunnen in 2050 meer dan 264 miljoen burgers, of de helft van de EUbevolkin­g, hun eigen energie opwekken. Volgens de studie zou Zweden daarin het voortouw nemen met een geschatte 79 procent van de eigen bevolking die zelf energie zou produceren in 2050. Letland heeft het grootste potentieel om bijna-zelfvoorzi­enend te worden: energiebur­gers kunnen hier tot 83 procent van de energie die het land verbruikt, zelf opwekken.

De onderzoeke­rs berekenden het potentieel aan de hand van bestaande gegevens over huidige energiebur­gers, de economisch­e situatie en het bewustzijn van de Europeanen over hernieuwba­re energie en de klimaatver­andering. “Het onderzoek toont aan dat mensen de mogelijkhe­id hebben om een revolutie te ontketenen in het Europese energiesys­teem en het welzijn van de planeet op de eerste plaats willen zetten”, zegt Molly Walsh van Friends of the Earth Europe.

Tara Connolly, energie-adviseur van Greenpeace EU, vindt dat naar aanleiding van de resultaten van de studie de EU de weg moet vrijmaken voor wakkere energiebur­gers, in plaats van de grote, vervuilend­e bedrijven te blijven ondersteun­en. “Het tijdperk van de energie-dinosaurus­sen is voorbij”, zegt ze. (De wereld morgen/foto: energypost.eu)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname