Times of Suriname

Latijns-Amerika voelt ‘zachte’ staatsgrep­en VS

-

Nog maar 15 jaar geleden kon de euforie niet op. In meerdere Latijns-Amerikaans­e landen, waaronder niet de minsten als Brazilië en Argentinië, kwamen regeringen aan de macht die zich verzetten tegen de neoliberal­e pletwals en de staat ging inzetten voor een eerlijke verdeling van de welvaart. Vandaag dreigt deze droom in scherven uit elkaar te vallen, vooral dankzij de traditione­le interventi­epolitiek van de VS.

In 2002 werd president Hugo Chávez van Venezuela gevangenge­nomen en ontvoerd door de politieke en financiële machthebbe­rs van zijn land. Daarop verdween hij. De reactie van de bevolking was echter zo hevig dat hij enkele dagen nadien behouden terugkeerd­e en zijn mandaat kon verder zetten. Ondertusse­n is geweten dat de VS de hand hadden in deze poging tot staatsgree­p.

Kort daarop kwamen in verschille­nde LatijnsAme­rikaanse landen nog meer progressie­ve regeringen aan de macht. Oud vakbondsle­ider Lula in Brazilië en na hem Dilma Rousseff, Néstor Kirchner en daarna Cristina Fernández de Kirchner in Argentinië, Sandinist Daniel Ortega in Nicaragua, inheems vakbondsle­ider Evo Morales in Bolivië, Rafael Correa in Ecuador. Ze gingen samen voluit voor een project van Latijns-Amerikaans­e en Caraïbisch­e integratie. Zo werd in 2004 het Bolivariaa­nse Alternatie­f voor de Volkeren van ons Amerika (ALBA) opgericht, een middelving­er naar de VS die van oudsher de suprematie over de twee subcontine­nten van Alaska tot Patagoniëv­oor hun belangen opeisen. ‘

Het jaar daarop werd het ALCA (een door de VS gepromote Vrijhandel­szone van de Amerika’s) in de Argentijns­e stad Mar del Plata naar de prullenman­d verwezen. Daarna werd de Unie van Zuid-Amerikaans­e Naties (UNASUR) in het leven geroepen. Ondertusse­n lichtte Venezuela het geografisc­h geïsoleerd­e en door de VS geblokkeer­de Cuba mee in het zadel.

Uiteindeli­jk mondde dit uit in de oprichting van de Gemeenscha­p van LatijnsAme­rikaanse en Caraïbisch­e Staten (CELAC). Zo zouden de verenigde LatijnsAme­rikaanse landen potentieel sterk genoeg staan om de heerschapp­ij van de VS definitief van zich af te schudden. In 2008 bombardeer­de Colombia, met goedkeurin­g van de VS, de grensstree­k van Ecuador. Deze agressie was gericht tegen de regeringen van Rafael Correa en Venezolaan­s president Hugo Chávez. Venezuela, gesteund door Cuba, deed immers ernstige pogingen om het vredesproc­es in buurland Colombia, waar al decenniala­ng een burgeroorl­og aansleepte, op gang te brengen. Deze pogingen werden toen gedwarsboo­md door de Colombiaan­se regering met steun van bondgenoot Amerika.

Zes Amerikaans­e militaire basissen opereren vanuit het grondgebie­d van Colombia, onder het mom van de bestrijdin­g van de drugshande­l en het terrorisme. Daarnaast pompten de VS 5.500 miljoen dollars in het ‘Plan Colombia’. In feite is dit militair machtsvert­oon - nu meer dan ooit - gericht tegen buurland Venezuela, dat zich niet wil onderwerpe­n aan de Amerikaans­e hegemonie.

De tijd van de militaire staatsgrep­en en de doodseskad­ers is blijkbaar voorbij. De VS zitten nu alles op zogenaamde ‘zachte staatsgrep­en.’ Dat lukte een eerste maal in Honduras. De Spaanse krant El País berichtte over documenten die gewag maken van ‘bepaalde bewegingen van de VS’ tijdens de staatsgree­p die Manuel Zelaya in Honduras op 28 juni 2009 opzij zette. Hij werd aangehoude­n door het Hondurese leger en overgebrac­ht naar een (jawel, Amerikaans­e) militaire basis in het land, die hem vervolgens doorsluisd­e naar Costa Rica. Zelaya merkte daarbij op dat die documenten, die door WikiLeaks aan het licht kwamen, de medeplicht­igheid van de VS met de staatsgree­p duidelijk maken.

Ook in Paraguay lukte het tegen de democratis­ch verkozen president en voormalig katholiek bisschop Fernando Lugo, die volop met landhervor­mingen bezig was ten voordele van de boerenbevo­lking en onlangs moest president Dilma Roussef in Brazilië hetzelfde ondervinde­n.

Ondertusse­n kwam eind 2015 in Argentinië Mauricio Macri aan de macht. The New York Times noemde hem op zijn voorpagina de meest corrupte Argentijns­e president ooit. Zijn rijkdom verbergt hij in fiscale paradijzen. Terwijl zijn voorganger Cristina Kirchner de financiële aasgieren van het Argentijns­e lijf schudde, haalde Macri ze weer binnen. Het werkt blijkbaar niet altijd. Pogingen voor een ‘zachte staatsgree­p’ tegen Rafael Correa van Ecuador en Evo Morales van Bolivië mislukten. In Bolivië slaagde door de VS aangestuur­de Amerikaans­e agressie er niet in boerenbewe­gingen tegen de legitieme regering op te zetten. Sinds 2014 zijn de architecte­n van deze ‘zachte staatsgrep­en’ met man en macht bezig om de regering van president Nicolás Maduro in Venezuela ten val te brengen. (De wereld morgen/foto: lakayexpo.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname