Times of Suriname

Argentijns­e onderwijss­ector verzet zich tegen massale ontslagen

-

In Argentinië verzetten docenten, studenten en vakbondsme­nsen zich tegen de massale ontslagen in de onderwijss­ector. Ze vrezen een uitholling van het openbaar onderwijs en een verregaand­e privatiser­ing van de scholen.

“We gaan naar een onderwijsm­odel dat niet langer vertrekt van het recht op onderwijs maar van een sociaaleco­nomisch model dat de logica van de ondernemer benadrukt”, zegt onderwijse­xpert Myriam Feldfeber van de Universite­it van Buenos Aires. Samen met veel anderen uit de sector verzet ze zich tegen de nieuwe golf van tweehonder­d ontslagen. Sinds de conservati­eve neoliberaa­l Mauricio Macri in december 2015 president werd, vielen al 1100 ontslagen in het openbaar onderwijs.

Alles samen zijn al meer dan 10.000 mensen ontslagen op 23 ministerie­s. Lautaro Pedot van de ambtenaren­vakbond ATE spreekt van een afbraak van het onderwijsb­eleid en een terugtrekk­ing van de overheid uit het onderwijs. “Deze ontslagen betekenen ook een verlies van geaccumule­erde ervaring”, zegt Fernanda Saforcada, onderwijse­xpert en directeur van de Latijns-Amerikaans­e Raad voor Sociale Wetenschap­pen in de Argentijns­e hoofdstad Buenos Aires.

Feldfeber noemt het zeer zorgwekken­d dat personen die niet uit het onderwijs komen, nu sleutelpos­ten bezetten op het ministerie van Onderwijs. Het gaat om topmensen uit de bedrijfswe­reld, zonder enige ervaring in openbare diensten. Een van de hoogste posten ging naar een topman van tabaksprod­ucent Phillip Morris. “Hij zegt dat hij niets van onderwijs kent maar dat hij naar het ministerie gekomen is om orde op zaken te stellen”, zegt Feldfeber.

De overheid zoekt nu allianties met organisati­es die vaak met de bedrijfswe­reld gelieerd zijn, zegt Saforcada. ATE ziet in programma’s als Conectar Igualdad (Gelijkheid Verbinden) het begin van de privatiser­ing van het onderwijs. Dit overheidsp­rogramma had onder de vorige regering als doel om een groter deel van de bevolking toegang tot het internet te bieden en aan te leren.

De nieuwe regering wil nu echter commerciël­e bedrijven als Microsoft en Google hierbij betrekken. Op laptops die gratis aan leerlingen ter beschikkin­g worden gesteld, moet eigen in het land ontwikkeld­e Argentijns­e opensource-software wijken voor de dure besturings­systemen van deze internatio­nale bedrijven.

Volgens de VN-organisati­e voor onderwijs en kinderrech­ten UNESCO heeft Argentinië de voorbije tien jaar onder de vorige regeringen van Nestor Kirchner en Cristina Kirchner vooruitgan­g geboekt op onderwijsv­lak. De openbare onderwijsu­itgaven hoorden bij de hoogste in Latijns-Amerika.

Bovendien gaat 99 procent van de kinderen naar de lagere school, waardoor het samen met Uruguay de LatijnsAme­rikaanse rangschikk­ing aanvoert. Met een participat­ie van 89 procent in de middelbare school zit Argentinië ook bij de Latijns-Amerikaans­e top. De huidige regering onder leiding van president Macri wil echter drastisch besparen op het overheidsb­udget voor onderwijs. He openbaar onderwijs dreigt nu volledig ten prooi te vallen aan grote privé-ondernemin­gen.

(De wereld morgen/foto: danieljode­rphotograp­hy.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname