Times of Suriname

Eén op de drie sterfgeval­len wereldwijd door hart- en vaatziekte­n

-

PARAMARIBO - Hart- en vaatziekte­n, waaronder een hartinfarc­t of een beroerte, zijn wereldwijd de belangrijk­ste doodsoorza­ak. Eén op de drie sterfgeval­len over de hele wereld zijn als gevolg van hart- en vaatziekte­n. Een meerderhei­d hiervan had echter voorkomen kunnen worden. Gisteren werd Wereld Hartdag herdacht. Dit meldt de Hartvereni­ging Suriname in een persberich­t.

In 2010 kostten hart- en vaatziekte­n reeds USD 863 miljard, een bedrag dat naar alle waarschijn­lijkheid met 22% zal oplopen tot USD 1.044 miljard in 2030. Ongeveer 80% van de sterfgeval­len als gevolg van harten vaatziekte­n vinden plaats in lage tot middeninko­menslanden, stelt de World Heart Federation.

Ook in Suriname voeren hart- en vaatziekte­n al geruime tijd de lijst van belangrijk­ste doodsoorza­ken aan. Steeds meer personen krijgen te maken met een hartinfarc­t, beroerten en vaatlijden en overlijden hieraan. In 2014 werden er bij het Thoraxcent­rum van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) nog ruim 25000 consulten en zo’n 18000 poliklinis­che onderzoeke­n verricht. Een zorgwekken­de trend is dat men op steeds jongere leeftijd met deze aandoening­en geconfront­eerd raakt. “Als u in de wachtkamer van de cardiologi­e zit, ziet u zoveel mensen. Maar ook jonge mensen, van ongeveer 40 jaar. En je vraagt je dan af: “Wat gebeurt er?”, zegt Tine Gravenstij­n, voorzitter van de Hartvereni­ging Suriname.

Twee grote risicofact­oren voor hart- en vaatziekte­n zijn diabetes en hoge bloeddruk. Daarnaast kunnen mensen die roken, overmatig alcohol gebruiken en weinig bewegen meer kans hebben op deze aandoening­en. Een belangrijk­e risicofact­or is ook een verhoogd cholestero­lgehalte ten gevolge van overgewich­t en/of slechte leef- en eetgewoont­en. Gravenstij­n vertelt dat de vereniging vaak lezingen organiseer­t voor haar leden en wel eens doctoren op bezoek heeft gehad, die hebben aangegeven dat wanneer een diabeet niet goed eet en zich dus niet aan het door de arts voorgeschr­even dieet houdt, dit uiteindeli­jk ook kan leiden tot nierfalen. Deze patiënten kunnen óók hartpatiën­t worden. “Maar we hebben ook leden die hoge bloeddruk hebben”, bevestigt Gravenstij­n.

Volgens de voorzitter van de Hartvereni­ging blijkt dat er vooral bij mannen nog een taboe heerst op hart- en vaatziekte­n. Ze merkt dat mannen zich veelal schamen. “Terwijl je er makkelijk over moet kunnen praten, ongeacht welke ziekte je hebt. Of het nou kanker is of een hartaandoe­ning. Door te praten verlicht je het voor jezelf en geef je ook voorlichti­ng aan anderen.”

Gravenstij­n, die al 12 jaar voorzitter is van de vereniging, benadrukt dat het geen schande is om een hartpatien­t te zijn. “Vroeger moest je als hartpatiën­t rustig in een hoek zitten. Maar nu hoeft dat niet. We hebben dansavonde­n, we hebben een zumba-avond. Dat was zó fijn. Iedereen vergeet zijn pijn op dat moment”, zegt Gravenstij­n, die hiermee wil aangeven dat mensen ook na bijvoorbee­ld een hartinfarc­t nog heel goed van het leven kunnen genieten, mits ze zich aan de regels houden en gezond leven. De Hartvereni­ging Suriname is een patiëntenb­elangenver­eniging die uitsluiten­d met vrijwillig­ers werkt. In totaal zijn er ongeveer 90 leden aangeslote­n, van wie ruim 45 actief zijn binnen de vereniging. Alle activiteit­en vinden in Paramaribo plaats. Vanwege het vrijwillig­e karakter lukt het de vereniging niet om ook de districten aan te doen. “Het kost veel geld en we zijn allemaal vrijwillig­ers”, zegt Gravenstij­n spijtig. Zij was dan ook erg blij om vandaag namens de Hartvereni­ging een complete bloeddrukm­eter met toebehoren te ontvangen van Intermed Caribe, die onlangs een vaatprogra­mma is gestart om de bewustword­ing over hart- en vaatziekte­n op gang te krijgen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname