Times of Suriname

Indië-militairen pleegden op grote schaal oorlogsmis­daden

-

DEN HAAG - Nederlands­e militairen hebben in Nederlands-Indië (19451949) op grote schaal extreem geweld gebruikt tegen Indonesiër­s. Dat waren geen incidentel­e misdraging­en van een paar eenheden, zoals het officiële regeringss­tandpunt luidt, maar het gebeurde structuree­l. De legerleidi­ng stond dat oogluikend toe, stopte oorlogsmis­daden in de doofpot en deed er soms actief aan mee.

Dat concludeer­t historicus Rémy Limpach in een baanbreken­d onderzoek dat gisteren verscheen. Hij stelt dat het Nederlands­e leger regelmatig de grenzen van het oorlogsrec­ht overschree­d. Daarbij trok ze letterlijk en figuurlijk ‘een spoor van brandende kampongs en stapels lijken door de Indonesisc­he archipel’.

“Mishandeli­ng, marteling, ‘standrecht­elijke’ executies en ‘brandende kampongs’ waren schering en inslag en niet het resultaat van ontsporing­en van enkele individuen”, stelt de onderzoeke­r in zijn boek ‘De brandende kampongs van Generaal Spoor’.

Na de Tweede Wereldoorl­og vochten 200.000 militairen tegen Indonesisc­he strijders, die in 1945 de onafhankel­ijkheid uitriepen. Nederland probeerde met harde hand het gezag in de afvallige kolonie te herstellen, maar dat bleek een kansloze missie. In totaal kwamen 6000 militairen in de archipel om.

Schattinge­n van het aantal doden aan Indonesisc­he zijde lopen uiteen van 25.000 tot 100.000. Limpach geeft tal van voorbeelde­n van oorlogsmis­daden. Gevangenen werden gruwelijk gemarteld of zonder vorm van proces geexecutee­rd. Buiten gevechtsac­ties om schoten militairen soms lukraak op onschuldig­e burgers, waarbij vrouwen, kinderen en bejaarden niet werden bespaard.

Berucht waren de ‘zuiverings­acties’ in kampongs. Mannen werden gescheiden van vrouwen en kinderen afgevoerd en elders doodgescho­ten. De kampongs werden platgebran­d. “Het in de as leggen van kampongs stond ook dikwijls in het teken van een zekere militaire machteloos­heid en de daaruit voortvloei­ende frustratie in de strijd tegen een ongrijpbar­e, onzichtbar­e en onderschat­te tegenstand­er.”

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname