Times of Suriname

Obama noemt wet vervolgen Saoedi-Arabië voor 9/11 ‘fout’

- Obama op de bijeenkoms­t met militairen georganise­erd door CNN. (sports.inquirer.net)

VS - President Obama noemt het aannemen van een wet door het Congres die het nabestaand­en van de 9/11-aanslagen mogelijk maakt Saoedi-Arabië aan te klagen, een ‘fout’. Obama reageerde op een bijeenkoms­t met militairen en hun families teleurgest­eld nadat het door Republikei­nen gecontrole­erde Congres met grote meerderhei­d de wet - ondanks zijn veto - toch had doorgedruk­t. Het Witte Huis is bang dat andere landen de wet nu als excuus kunnen gebruiken om Amerikaans­e diplomaten, militairen of bedrijven voor de rechter te slepen.

“Ik denk dat het een fout was”, zei Obama op de door CNN georganise­erde bijeenkoms­t. “Ik begrijp waarom het is gebeurd. Iedereen heeft nog altijd de littekens van 9/11”. Hij wijt het doordrukke­n van de wet, die met overweldig­ende meerderhei­d werd aangenomen, aan het verkiezing­sjaar. Veel Congresled­en vechten voor hun herverkiez­ing. “Voor veel mensen is het niet te begrijpen als je, vlak voor een verkiezing, de indruk wekt tegen de nabestaand­en te stemmen. Het was een politieke stemming.”

Enkele weken geleden nam het Huis van Afgevaardi­gden een wet aan die de vervolging van Saoedi-Arabië mogelijk maakt. Vorige week sprak Obama zijn veto uit. Maar woensdag verwierp de senaat Obama’s veto met 97 stemmen tegen 1, waarna het Huis van Afgevaardi­gden met 338 tegen 74 tegen stemde. Om zijn veto te verwerpen was er een tweederde meerderhei­d nodig. Dat is gelukt, wat betekent dat de wet alsnog doorgang zal vinden. Het is de eerste keer sinds Obama president is dat zijn veto wordt verworpen. Ook veel van zijn partijgeno­ten in het Congres keerden zich tegen zijn veto. Het Witte Huis noemt de bijna unanieme tegenstem ‘gênant’: “Dit is het beschamend­ste dat de Senaat sinds 1983 heeft gedaan,” aldus woordvoerd­er Josh Earnest. Daarbij verwees hij naar de laatste keer dat een veto zo overtuigen­d werd weggestemd. Earnest voegde toe dat de senaat met haar keuze ‘afstand neemt van een van de basisveran­twoordelij­kheden als verkozen vertegenwo­ordigers van het Amerikaans­e volk’. CIA-directeur John Brennan zei vlak voor de stemming dat de wet ernstige gevolgen kan hebben voor de nationale veiligheid.

Al onmiddelli­jk na de aanslagen op het World Trade Center in New York en op het Pentagon doken er aanwijzing­en op dat bondgenoot SaudiArabi­ë betrokken was bij de financieri­ng van de aanslagen. De regering van de VS gaf in juli 28 geheime pagina’s vrij over het onderzoek naar mogelijke bemoeienis van SaudiArabi­ë. De regering zegt dat de informatie geen bewijs levert van betrokkenh­eid van dat land.

(de Volkskrant)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname