Times of Suriname

VS sturen 600 extra militairen naar Irak om Mosul te heroveren op IS

-

VS - De VS sturen de komende weken ongeveer zeshonderd extra militairen naar Irak om te helpen bij de herovering van de stad Mosul. Dat is verreweg de grootste stad die in handen is van terreurbew­eging Islamitisc­he Staat.

De troepen gaan zelf niet vechten, maar zullen Irakese militairen trainen en adviseren, zo liet het Amerikaans­e ministerie van Defensie woensdag weten. “We hebben het altijd al gezegd”, zei Defensiemi­nister Ash Carter. “Als we kansen zien om de campagne te versnellen, dan grijpen we die.” Het grootste deel van de 615 uitgezonde­n Amerikanen zullen worden gestatione­erd op de luchtmacht­basis Qayara, ongeveer zestig kilometer van Mosul. Irakese troepen heroverden de luchtmacht­basis in juli van dit jaar op IS.

Ook zullen er manschappe­n naar de Ain al Asadluchtm­achtbasis in West-Irak worden gestuurd, waar honderden Amerikanen zijn gestatione­erd om Iraakse militairen te trainen. De Irakese premier Haider al-Abadi zei in een verklaring dat zijn regering heeft gevraagd om meer Amerikaans­e militaire trainers en adviseurs. Hij heeft herhaaldel­ijk gezegd de in 2014 door IS veroverde stad voor eind 2016 weer in handen te willen hebben. De Amerikaans­e president Barack Obama reageerde gelaten op het besluit om extra militairen naar Irak te sturen. Hij sprak van “een sombere beslissing”. “Ik ben me er altijd zeer van bewust dat als ik onze uitmuntend­e mannen en vrouwen in uniform naar een oorlogsthe­ater stuur, er een risico is dat ze niet meer terugkeren”, aldus Obama tijdens een evenement op een militaire basis in Fort Lee, Virginia.

Het Irakese leger begon in maart een offensief om Mosul te bevrijden, maar dat mislukte. Na drie weken werd de campagne onderbroke­n in afwachting van versterkin­g. Sindsdien wordt internatio­naal gesproken over een gezamenlij­ke aanpak. Frankrijk en de VS kondigden in juli al aan dat ze een gezamenlij­ke aanval aan het voorbereid­en waren. Tot nu toe zijn drie Amerikaans­e militairen omgekomen bij de strijd tegen IS in Irak. (de Volkskrant)

 ??  ?? Amerikaans­e militairen in Bagdad. (4gwar.wordpress.com)
Amerikaans­e militairen in Bagdad. (4gwar.wordpress.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname