Times of Suriname

Mercurius is mogelijk tektonisch actief

-

De binnenste planeet van het zonnestels­el krimpt, maar is ook nog eens zeer actief. Wetenschap­pers hebben dankzij foto’s van de MESSENGER-ruimtesond­e kleine breuklijne­n gevonden op het oppervlak. Deze lijnen zijn zo klein, dat astronomen menen dat Mercurius nog steeds geologisch actief is. De afgelopen vier miljard jaar is de straal van Mercurius zo’n zeven kilometer korter geworden. Dit komt mede doordat Mercurius langzaam afkoelt. Toch lijkt het erop dat de kleinste planeet van het zonnestels­el vandaag de dag nog steeds krimpt en dus ook tektonisch actief is.

“Naast de aarde is die de enige tektonisch actieve planeet die we kennen”, zegt onderzoeke­r Tom Watters. “Er ontstaan vandaag de dag nog steeds nieuwe breuklijne­n, aangezien het binnenste van de planeet afkoelt en er sprake is van krimp.”

In de jaren zeventig van de vorige eeuw zag de Mariner 10 al lange breuklijne­n op Mercurius. De MESSENGER-ruimtesond­e bevestigde dit. De laatste achttien maanden van zijn missie is MESSENGER dicht boven het oppervlak van Mercurius gaan vliegen. Het ruimtevaar­tuig kon het oppervlak van de planeet hierdoor in hoge resolutie fotografer­en. Op de beelden zijn piepkleine breuklijne­n te zien, die slechts enkele tientallen meters breed zijn. Ook zijn er piepkleine geologisch­e slenken gevonden.

Als Mercurius tektonisch actief is, dan betekent dit dat er mogelijk ook aardbeving­en voorkomen op deze planeet. “Dit is waarom wij het zonnestels­el verkennen”, zegt Jim Green van NASA. “Jarenlang dachten wetenschap­pers dat Mercurius in een ver verleden tektonisch actief was. Het is spannend dat deze kleine planeet – niet groter dan de maan van de aarde – vandaag de dag nog tektonisch actief is.”

(Bron/foto: Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname