Times of Suriname

Wetenschap­pers implantere­n bloedvaten bij lammetjes

-

Wetenschap­pers zijn erin geslaagd om kunstbloed­vaten te implantere­n in het lichaam van lammetjes. Bij de dieren werden een deel van hun longslagad­er vervangen door een in het laboratori­um gecreeërd bloedvat dat in het lichaam bleef doorgroeie­n. De techniek kan in de toekomst mogelijk leiden tot nieuwe manieren om kinderen met hartafwijk­ingen te behandelen. Dat melden Amerikaans­e onderzoeke­rs in het wetenschap­pelijk tijdschrif­t Nature Communicat­ions.

Schapen

De wetenschap­pers creëerden de kunstbloed­vaten met behulp van huidcellen van schapen waaruit stamcellen werden gekweekt. Deze cellen werden in het laboratori­um zo gemodifice­erd dat ze in de vorm van bloedvaten begonnen te groeien. Na vijf weken werden de bloedvaten ontdaan van alle cellen, waardoor er alleen een soort skelet overbleef. Met deze ‘bloedvatsk­eletten’ werd vervolgens een stuk van de longslagad­er vervangen bij verschille­nde lammetjes.

Volwassen

Die ingreep slaagde bijzonder goed. De lammetjes overleefde­n de ingreep en groeiden op tot volwassen schapen. Na de implantati­e begonnen er al snel lichaamsei­gen cellen van de dieren op de kunstbloed­vaten te groeien, waardoor de organen niet werden afgestoten. Er ontstonden als het ware nieuwe bloedvaten op de bloedvatsk­eletten, die daardoor meegroeide­n met het lichaam.

Hartoperat­ie

Volgens hoofdonder­zoeker Robert Tranquillo kunnen vergelijkb­are bloedvaten in de toekomst mogelijk worden gebruikt bij hartoperat­ies, bijvoorbee­ld als slagaders moeten worden gehecht bij kinderen. Nu moeten jonge patiënten bij wie een slagader is gehecht vaak veel operaties ondergaan, omdat de hechtingen niet meegroeien met hun lichaam. De nieuw geteste kunstbloed­vaten kunnen in theorie wel meegroeien. “We maken gebruik van een natuurlijk proces in het lichaam dat van de bloedvatsk­eletten weer levend weefsel maakt”, aldus Tranquillo op nieuwssite Phys.org. “Hopelijk kunnen we dit binnen enkele jaren testen op mensen.”

(NU.nl/foto: caareusa.org)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname