Times of Suriname

Vogels voorkomen botsingen met ‘verkeersre­gels’

-

Vogels voorkomen onderlinge botsingen wanneer ze in een zwerm vliegen waarschijn­lijk met simpele ‘verkeersre­gels’. Wanneer parkieten bijvoorbee­ld op elkaar afvliegen, wijken ze bijna altijd uit naar rechts om een botsing te voorkomen. Dat concludere­n Australisc­he onderzoeke­rs in het wetenschap­pelijk tijdschrif­t PLOS One.

De wetenschap­pers van de Universite­it van Queensland kwamen tot hun bevindinge­n door meer dan honderd testen te doen met grasparkie­ten die vaak in zwermen vliegen. Ze lieten steeds twee dieren recht op elkaar afvliegen in een smalle tunnel. In de tunnel kwamen de dieren geen enkele keer met elkaar in botsing. De wetenschap­pers analyseerd­en nauwkeurig hoe de dieren elkaar ontweken. In 84 procent van de gevallen bleken beide parkieten uit te wijken naar rechts. Ook voorkwamen de vogels vaak botsingen door op verschille­nde hoogtes te vliegen. De meest dominante vogel (meestal de grotere en meer agressieve) ging dan wat lager vliegen, de andere vogel juist wat hoger. “Misschien is het efficiënte­r en makkelijke­r om lager te vliegen en moet de niet-dominante vogel daarom omhoog”, aldus hoofdonder­zoeker Mandyam Srinivasan op nieuwssite New Scientist.

Drones

De wetenschap­pers vermoeden dat alle vogelsoort­en zich houden aan de ‘verkeersre­gels’ die tijdens de studie zijn ontdekt. Srinivasan denkt dat de strategieë­n om botsingen te vermijden al vroeg in de evolutie zijn ontstaan, ongeveer 150 miljoen jaar geleden. Volgens de Australiër zou het anti-botsingsys­teem van vogels ook zeer geschikt zijn om in te bouwen in drones, zodat botsingen tussen de apparaten niet kunnen voorkomen. “Zeker nu er steeds meer drones worden gebouwd.” Hij stelt voor om alle drones bij bijna-botsingen te laten uitwijken naar rechts, net als parkieten. (NU.nl/ foto: public-domain-image.com)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname