Times of Suriname

Struiken verspreide­n zich sneller dan bomen door vertakte stammen

-

Struiken zijn meer wijd verspreid op aarde dan bomen door hun vertakte stammen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Op 40 procent van het aardopperv­lak groeien struiken, terwijl bomen slechts op 28 procent van de aardbodem voorkomen. Dat komt waarschijn­lijk omdat de vertakte stammen van struiken zorgen voor een snelle groei en efficiënte voorzienin­g van voedingsst­offen. Zweedse onderzoeke­rs komen tot die conclusie in het wetenschap­pelijk tijdschrif­t Frontiers in Plant Science. Het is al langer bekend dat er in de natuur meer struiken dan bomen voorkomen, maar tot nu toe was er weinig onderzoek gedaan naar de vraag waarom dat zo is.

Computermo­del

Biologen van de Universite­it van Göthenborg hebben met behulp van een computermo­del aangetoond waarom struiken sneller groeien dan bomen. “We hebben een verklaring gevonden voor het feit dat struiken in zo veel verschille­nde gebieden succesvol zijn”, schrijft hoofdonder­zoeker Frank Götmark. Uit het model blijkt dat het transport van water en voedingsst­offen in struiken efficiënte­r verloopt dan in bomen door de vertakte stammen, zo meldt nieuwssite ScienceDai­ly. Door de vertakking­en komt de voeding sneller aan op de plaats van bestemming in de struik.

Schors

Verder hebben struiken door hun vertakte stammen in verhouding ook meer schors dan bomen. Het groeiproce­s verloopt daardoor waarschijn­lijk sneller. Op het schors ontstaan namelijk de toppen waaruit nieuwe twijgjes, takken en bladeren groeien. De studie naar struikgroe­i kan nieuwe inzichten bieden in de snelle verspreidi­ng van struiken in graslanden en heides, die lijkt op te treden door klimaatver­andering.

(NU.nl/foto: newdesignf­ile.

com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname