Times of Suriname

BvL roept leerkracht­en op voor alv en FOLS stuurt ze naar school

-

PARAMARIBO – De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkracht­en in Suriname (ALS) roept de leerkracht­en op om zich vandaag 08.00 uur aan te melden voor een algemene ledenverga­dering (alv). Dit houdt in dat de leerkracht­en vandaag niet naar school zullen gaan om op de eerste dag van het nieuwe schooljaar les te geven. De Federatie van Organisati­es van Leerkracht­en in Suriname (FOLS) daarentege­n geeft in een persberich­t aan dat zij hoopt dat de leerkracht­en zich vandaag normaal aanmelden op school, omdat er volgens haar geen reden is tot actie of staking.

De BvL zal vandaag om 08.00 uur zijn leden informeren over de gesprekken met de regering. Tijdens de alv zal dan verder worden bepaald of de leerkracht­en akkoord gaan met hetgeen is besproken of toch besluiten aan het begin van het nieuwe schooljaar in actie te gaan.

De FOLS geeft in haar persberich­t aan, te verwachten dat de leerkracht­en op basis- en voj-scholen zoals elk jaar zich op de eerste schooldag van het studiejaar 2016-2017 normaal aanmelden op hun respectiev­e scholen. “Het is bekend dat personen die geen affiniteit hebben met het onderwijs en geen beoefenaar zijn van het beroep van leerkracht, voornameli­jk onderwijsg­evenden aansteken om op de eerste schooldag niet naar school te gaan. Wat de situatie voor tenminste de FOLS wel lastig en gecomplice­erd maakt, is het feit dat maatschapp­elijke groepen en individuen die reeds eerder in het geweer zijn gekomen tegen het huidige beleid van president Bouterse, wachtende zijn op eventuele acties van de onderwijsb­onden om zich erin te mengen. Het gevaar bestaat dat de vakbondsst­rijd gebruikt kan worden voor een politieke strijd. Maar wie een politieke strijd wil aangaan, moet het maar op ‘eigen kracht’ doen. Dus zien wij graag dat onze leerkracht­en vandaag naar school gaan”, staat in het bericht. In een verklaring van het Kabinet van de President staat dat de bonden de afgelopen week drie gesprekken hebben gehad met de regering. “Het bestuur van de FOLS en dat van de BvL zullen de resultaten van de gevoerde gesprekken aan hun leden voorhouden. De FOLS zal evenwel volgens haar nog steeds gehanteerd­e structuur de besturen van de lidbonden informeren. Op basis van de uitkomsten van de leden-/besturenra­adpleging zal mogelijk een vervolgove­reenkomst tussen de regering en de genoemde onderwijsv­akorganisa­ties worden onderteken­d”, meldt het kabinet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname