Times of Suriname

JAARREDE IS AANEENSCHA­KELING VAN LOZE BELOFTES

-

PARAMARIBO - De Vooruitstr­evende Hervorming­s Partij (VHP) geeft in een persverkla­ring aan dat de jaarrede van de president, vrijdag in het parlement, niets meer is dan het noemen van tal van ambitieuze projecten. De rede moet volgens de partij gezien worden als een aaneenscha­keling van beloften, voornemens en wenselijkh­eden die niet gerealisee­rd kunnen worden vanwege gebrek aan visie, zes jaar wanbeleid, gebrek aan kader, het ontbreken aan politieke wil, corruptie en verkwistin­g.

“Het is niet de eerste keer dat president Bouterse zulke breidelloz­e plannen presenteer­t. Vanaf 2010 heeft hij al deze plannen aangekondi­gd, maar heeft bijna niets kunnen realiseren. Zelfs niet toen er nog miljarden aan extra inkomsten waren. Gezien het trackrecor­d van wanbeleid van de huidige regering verwacht de VHP weinig van de genoemde beleidsdoe­len en beleidspro­gramma’s. De president heeft met zijn jaarrede wederom ingespeeld op de emoties van het volk. De aangekondi­gde salarisver­hoging voor de ambtenaren, gepensione­erden en met hen gelijkgest­elden is bedoeld om sociale onrust te voorkomen, en die staat haaks op wat met het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF) is overeengek­omen”, stelt de partij.

Volgens de VHP zit de economie van Suriname diep in het dal door wanbeleid. “President Bouterse zoekt nu grote leningen bij internatio­nale banken, maar dat verloopt moeizaam vanwege gebrek aan vertrouwen. En het vertrouwen van president Bouterse brokkelt elke dag verder af. De Islamic Developmen­t Bank (IsDB) heeft ook een grote lening ter waarde van USD 1.8 miljard toegezegd aan Suriname. Er is geen transparan­t beleid, er wordt met geen enkel woord gerept hoe de leningen terugbetaa­ld moeten worden en dat baart de VHP en het volk grote zorgen”, meldt de VHP. Ook het uitschakel­en van het Planbureau en andere bestaande instituten baart de VHP zorgen. Goede projecten die uiteindeli­jk mislukken, verworden tot ‘ordinaire nyan patu’s’. De VHP wenst realistisc­he projecten op basis van de noden van het Surinaamse volk. Projecten die moeten bijdragen aan een duurzame ontwikkeli­ng van ons land. De VHP wil de focus op goede ideeën met een groot maatschapp­elijk draagvlak en minder op het geld. De VHP heeft bij monde van haar waarnemend voorzitter, Glenn Oehlers, ook al eerder gezegd dat de partij als politieke organisati­e vertrouwd en bekend is met de plannen en de mate van uitvoering van deze plannen door deze regering. Ze bleken en blijken steeds mega-illusies te zijn: onvoldoend­e doordachte en doorbereke­nde projecten met een grote mate van corruptieg­evoelighei­d.

“Na zijn jaarrede is president Bouterse getogen naar Ocer (De Berm) om zijn handjevol aanhangers toe te spreken. Kennelijk door de zeer lage opkomst van zijn volgelinge­n heeft hij fel uitgehaald naar de VHP. Hij zei dat de VHP opgeroepen heeft om te staken. De VHP heeft nimmer opgeroepen om te staken. De VHP ondersteun­t wel acties tegen het wanbeleid van de huidige regering, en dat zal ze blijven doen in belang van land en volk”, meldt de partij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname