Times of Suriname

NIEUW BEGROTINGS­JAAR IN TEKEN VAN DIALOOG EN GEZONDE IDEEëNBOTS­INGEN

-

PARAMARIBO - De bundeling van ontevreden organisati­es, het Burgercoll­ectief, heeft voor vandaag een massaprote­st bij De Nationale Assemblee gepland. De oproep is aan president Desi Bouterse om pas op de plaats te maken. In zijn jaarrede heeft de president aandacht besteed aan de ontevreden­en en hen voorgehoud­en dat met deze acties het beoogde doel niet bereikt zal worden. Alleen dialoog kan volgens Bouterse op dit moment een oplossing bieden voor de financiële crisis.

“Wij mogen en wij moeten zelfs, een gezonde ideeënstri­jd blijven voeren voor het zoveel mogelijk overbrugge­n van onze verschille­n in inzichten. De basis blijft evenwel dat elke discussie onverdeeld, eenduidig en uitsluiten­d gericht moet zijn op ons nationaal belang en samen zullen wij moeten waken voor het afwijken van het nationale belang en daarbij verdeeldhe­id in acties voorkomen”, stelt president Bouterse.

Dit is ook de algemene gedachte van dit nieuwe begrotings­jaar en de uitgesprok­en jaarrede, die verschilt van voorgaande presentati­es. Het Herstel- en Stabilisat­ieplan 2016-2018 loopt als een rode draad door de programma’s voor 2017. Besnoeien op diverse posten en verhoging van de staatsinko­msten op korte termijn zullen het land naar rustiger financieel vaarwater moeten leiden. “Wij staan niet meer enkel stil bij de oorzaken van onze economisch­e neergang. Wij hebben al ruimschoot­s de tijd genomen om deze oorzaken bloot te leggen, het laatst nog in ons Herstelen Stabilisat­ieplan. Het is nu meer dan ooit de tijd om met onze verdere discussie hierover tegelijker­tijd vooral ook aan de slag te gaan”, meent het staatshoof­d.

Om de problemen van het land op te lossen, ziet Bouterse graag dat de koppen bij elkaar worden gestoken in plaats van verdeeldhe­id, die nu optreedt. “Het is tijd om ons levenspad van duurzame ontwikkeli­ng met raad en daad en met zijn allen op te pakken door blijvend met elkaar in constructi­eve dialoog te zijn. Deze dialoog zal in goede interactie met elkaar moeten geschieden, steeds gericht op nationale opbouw”, aldus Bouterse. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname