Times of Suriname

Stijgende criminalit­eit zal weerslag hebben op strafeis en vonnissen

-

PARAMARIBO - Advocaat Irene Lalji zegt dat de stijgende criminalit­eit in het komend zittingsja­ar van de rechterlij­ke macht haar weerslag zal hebben op de strafeis van het Openbaar Ministerie (OM) en de vonnissen die door de rechters zullen worden uitgesprok­en.

Ze geeft aan dat haast elke dag gewelddadi­ge strafbare delicten worden gepleegd. Ze denkt daarom dat het OM nogal forse strafvoors­tellen zal doen en de rechters vonnissen zullen vellen, die bedoeld zullen zijn om preventief te zijn naar de samenlevin­g toe. Volgens haar zullen mogelijk hogere strafvoors­tellen volgen, zodat het een signaal zal zijn voor anderen die roven en stelen om daarmee op te houden.

Lalji zegt dat het gezien kan worden als waarschuwi­ng dat mensen tien keer moeten nadenken alvorens over te gaan tot het plegen van strafbare feiten. Volgens haar wordt het een roerig zittingsja­ar dat in oktober van start zal gaan. Daarnaast geeft zij aan dat het optreden van de politie in het komende zittingsja­ar ongetwijfe­ld in de rechtszaal aan de orde zal worden gesteld. Sowieso zal de toetsing van het optreden van de wetsdienar­en plaatsvind­en, om na te gaan of dat proportion­eel en rechtmatig is geweest.

Lalji sluit niet uit dat er tegen de politie casu quo het Ministerie van Justitie en Politie en de Staat Suriname vorderinge­n voor schadeverg­oeding zullen volgen, indien blijkt dat de politie onrechtmat­ig heeft opgetreden is. Er zijn recent gevallen geweest waarbij criminelen hebben geschoten op politieage­nten en die hebben het vuur beantwoord. Daarbij zijn er doden onder de verdachten gevallen. Lalji zegt dat dit optreden van de politie in de rechtszaal zal worden getoetst.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname