Times of Suriname

3 oktober: Wereld Habitat Dag

-

De Verenigde Naties heeft de eerste maandag van oktober verkozen tot Wereld Habitat Dag. Dit jaar is dat op 3 oktober. Op deze dag staan we stil bij de staat van onze steden en gemeenten. Tegelijker­tijd wil deze dag ons er op attent maken dat wij zelf de macht en de verantwoor­delijkheid hebben om de toekomst van onze steden en gemeenten vorm te geven en dat iedereen recht heeft op een degelijk onderkomen.

UN-Habitat is het VNprogramm­a dat zich inzet voor een betere stedelijke toekomst. Het programma wil de sociale en ecologisch­e duurzame ontwikkeli­ng van huisvestin­g promoten en degelijk onderdak voor iedereen bevorderen. Daarnaast is UN-Habitat het centrale punt voor verstedeli­jking en menselijke nederzetti­ngen in het VN-systeem. Volgens UN-Habitat, zullen tegen 2030 zes op de tien mensen in steden wonen. De stedelijke bevolking zal het sterkst toenemen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en de Caraïben. Daarom zet ook Doelstelli­ng 11 van de Duurzame Ontwikkeli­ngsdoelste­llingen zich in voor duurzame steden en samenlevin­gen. Verder wil Doelstelli­ng 11 tegen 2030 universele toegang tot veilige, inclusieve en toegankeli­jke groene openbare ruimtes verzekeren.

The United Nations Human Settlement­s Programma, UN Habitat, is een agentschap van de Verenigde Naties in New York. UN Habitat is ontstaan vanuit een mandaat gedurende een vergaderin­g in Vancouver in 1978, Habitat I, ter promotie van stedelijke duurzaamhe­id op sociaal en milieugebi­ed met het doel om voldoende onderdak te bieden voor eenieder ter wereld. Twee derde van de wereldbevo­lking leefde in die tijd nog op het platteland. UN Habitat draagt bij aan het algemene doel van de Verenigde Naties om armoede te vermindere­n en duurzame ontwikkeli­ng te stimuleren. De organisati­e werkt nauw samen met verschille­nde instanties, van regeringen en locale autoriteit­en, tot een internatio­naal gebied van non-gouverneme­ntele organisati­es en ‘civil society’-groepen. In 1996, toen al de helft van de wereldbevo­lking in de stad leefde, vond in Istanbul de Tweede VN Wereld Habitat Conferenti­e plaats. Daarbij werd de Habitat Agenda vastgestel­d. De agenda kent twee centrale doelstelli­ngen: de zorg voor passende huisvestin­g voor iedereen en het bevorderen van een duurzaam woon- en leefklimaa­t.

Deze doelstelli­ngen dienen als richtlijne­n voor de werkzaamhe­den van UN Habitat. De werkzaamhe­den van Habitat omvatten het uitvaardig­en van stedelijk stuk grond, verzekeren van eigendomsr­echten en de rechten voor voldoende bewoning. De focus is ook op stedelijk bestuur en beleid, economie en financiën op stedelijk niveau, schepping van werkgelege­nheid, water en sanering, het monitoren van situaties in wereldsted­en en diverse onderzoeks- en beleidsana­lyses. Het hoofdkanto­or van UN Habitat is gevestigd in Nairobi, Kenia. Daarnaast heeft het agentschap regionale kantoren voor Azië en Oceanië in Fukuoka, Japan, voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied in Rio de Janeiro, Brazilië, en voor Afrika en de Arabische staten in Nairobi. Het regionale kantoor voor Oost-Europa is eveneens gesitueerd in Nairobi. Het UN Habitat liaison is gevestigd in het hoofdkwart­ier van de Verenigde Naties. Dit kantoor vertegenwo­ordigde Habitat’s belangen tijdens vergaderin­gen in de Algemene Vergaderin­g, the Ecosoc Chamber en de Trusteecou­ncilship Chamber onder andere. UN Habitat heeft tevens 154 technische programma’s en projecten lopen in 61 landen in de wereld, waarvan het meeste hiervan in de minst ontwikkeld­e landen. Ook grote projecten in postconfli­ctgebieden als Afghanista­n, Kosovo, Somalië, Irak, Ruanda, Soedan, Haïti en de Democratis­che Republiek Kongo vallen hieronder. Middels operatione­le activiteit­en helpt het agentschap regeringen van deze gebieden strategieë­n en beleid op te zetten, met als doel versterkin­g van hun zelfstandi­g management­vermogen op zowel nationaal als lokaal niveau. Concludere­nd richt het zich op onderdak voor eenieder, verbeterin­g van stedelijk beleid, verminderi­ng van stedelijke armoede, verbeterin­g van de leefomgevi­ng en het beheersen van rampenbest­rijding en postconfli­ctrehabili­tatie.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname